BinckBank blijft het goed doen bij analisten

Internetbeleggingsbank BinckBank heeft in het derde kwartaal een lagere winst behaald ten opzichte van een jaar terug. Vergeleken met het tweede kwartaal steeg echter de nettowinst. Het aantal nieuwe klanten dat zich aanmeldt bij het concern groeit wel gestaag. Analisten zijn zeer positief over het aandeel.

Winstdaling Q3
BinckBank heeft in het derde kwartaal van 2008 een gecorrigeerde nettowinst van 14,7 miljoen euro behaald. Over de eerste negen maanden van 2008 komt de nettowinst zodoende uit op 46,1 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 7,4 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 8,4 miljoen euro. Vergeleken met het tweede kwartaal groeide de nettowinst met 27%. Exclusief de afschrijvingen op Alex steeg de winst met 7% tot 14,7 miljoen euro.

De lagere nettowinst is volgens de internetbeleggingsbank het gevolg van boekhoudregels waardoor het heeft moeten afschrijven op het klantenbestand van Alex. BinckBank nam deze voormalige concurrent eind 2007 over van Rabobank.

Het aantal rekeninghouders nam met 5,9% toe tot 262.400 vergeleken met een kwartaal eerder. Een overgroot deel hiervan, meer dan 8.000, waren spaarders. Het concern verwelkomde 5.500 nieuwe beleggers. In de eerste weken van oktober meldden 5.500 nieuwe beleggers zich aan bij BinckBank. Dit was dus evenveel als in het gehele derde kwartaal.

Vanwege het negatieve marktsegment maakten beleggers in het derde kwartaal minder gebruik van effectenkredieten. Op dit moment heeft de bank inmiddels 50.000 spaarders, maar verwacht het dat het in de komende periode minder hard zal groeien door de onrust over wat veilige banken zijn. Eind september bedroeg het spaarvermogen bij Binckbank 962 miljoen euro. De bank wil dit binnen 2-4 jaar laten groeien tot 1,5 miljard euro.

In het derde kwartaal kwam de solvabiliteitsratio van BinckBank uit op 16,8%.

Thierry Schaap, bestuursvoorzitter BinckBank:

De recente heftige neerwaartse bewegingen op wereldwijde effectenbeurzen laten onze klanten en BinckBank niet onberoerd. Net als alle beleggers hebben onze klanten het zwaar te verduren en kampen zij met waardeverminderingen op hun portefeuilles. Onder andere met de Alex Academy beleggingsopleidingen helpen wij onze klanten om beter om te gaan met de risico’s van beleggen.

Toch worden de huidige lage koerswaarderingen door veel particuliere beleggers gezien als een goed instapmoment. Beleggers vertrouwen daarbij op de soliditeit van BinckBank getuige de aanhoudende groei van nieuwe rekeninghouders in het derde kwartaal 2008 en de stormachtige groei van rekeninghouders in de eerste weken van oktober. In België en Frankrijk werden mijlpalen behaald: momenteel heeft België de grens van 20.000 beleggende klanten gepasseerd en verwelkomde Frankrijk de 1.000e belegger.

Onze bestaande klanten handelden actief op beweeglijke markten wat heeft geleid tot een fors toegenomen aantal transacties in het derde kwartaal. Samen met voortdurende focus op kostenbeheersing en de kostenbesparingen uit de integratie met Alex, zorgde dit voor een goed en positief kwartaalresultaat. De huidige instabiele financiële markten als gevolg van de kredietcrisis hebben in het derde kwartaal geen negatief effect gehad op de sterke financiële basis van BinckBank. Op basis van onze stevige solvabiliteitsratio startten wij onlangs zelfs een aandelen inkoopprogramma, waardoor het aantal uitstaande aandelen zal afnemen en de winst per aandeel zal toenemen.

Al met al zijn wij tevreden met een mooie gecorrigeerde netto winst van € 14,7 miljoen in deze turbulente tijden.


Analisten blijven positief
Een aantal analisten heeft een wijziging doorgevoerd in hun advies voor BinckBank naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten. De analisten van Petercam hebben het advies verhoogd naar kopen. De zakenbank had zelf op slechtere cijfers gerekend. Volgens de analisten is er ruimte voor een koersstijging van het aandeel. Het koersdoel is verhoogd van 7,20 euro tot 8 euro.

Analist Maarten Altena van SNS Securities heeft het koersdoel voor BinckBank verlaagd tot 6.85 euro. De sterke resultaten die BinckBank presenteerde geven vertrouwen voor de nabije toekomst, aldus de analist. Echter, de negatieve outlook voor 2010 heeft ervoor gezorgd dat de analist zijn verwachtingen voor 2009 en 2010 neerwaarts heeft bij moeten stellen. Het koopadvies blijft wel gehandhaafd.

De consensus voor het aandeel is momenteel zeer positief. Geen van de analisten heeft voor het aandeel een verkoopadvies afgegeven. Op dit moment staan er 8 koop- en 3 houdadviezen uit. De koers van het aandeel lag geruime tijd stabiel rond de 7 euro maar is recent gedaald tot rond de 5 euro. De koers van het aandeel stond een jaar geleden nog 3 maal zo hoog op bijna 15 euro.