Injectie van 3 miljard euro voor Aegon (update)

Nieuws van 28 oktober
Het ministerie van Financiën en Aegon hebben vanochtend bekend gemaakt dat de Nederlandse staat 3 miljard euro zal gaan steken in verzekeraar Aegon . De overheid zal twee commissarissen bij Aegon benoemen. Na ING is Aegon de tweede financiële instelling die gebruikt maakt van het steunfonds van de staat.

Eerder deze maand kreeg de financiële instelling ING een injectie van 10 miljard euro, waar ook twee commissarissen zijn neergezet door de overheid. Er is echter wel een voorwaarde gesteld aan de injectie die Aegon heeft gehad. Het bestuur en de managers daaronder zullen dit jaar geen bonussen ontvangen en vertrekpremies zullen maximaal een jaarsalaris zijn. Dit zijn dezelfde voorwaarden die ook voor bankverzekeraar ING gelden.

Rente van 8,5%
De Nederlandse staat heeft voor de kapitaalinjectie aandelen in Aegon gekregen. Aegon zal 8,5% rente moeten betalen over het kapitaal. Tot 10 oktober 2009 kan Aegon een derde van de aandelen terugkopen tegen de prijs van 4 euro tot 4.52 euro per stuk. De overige aandelen kan Aegon terugkopen op een willekeurig moment tegen 150% van de uitgifteprijs.

Derde kwartaal
Het concern heeft meteen de resultaten van het derde kwartaal bekend gemaakt, waarin zij een netto verlies van 350 miljoen euro heeft gerealiseerd. Dit komt mede doordat Aegon voor 400 miljoen euro afschrijvingen heeft gedaan. Er wordt in 2008 geen slotdividend uitbetaald om de kapitaalpositie te versterken. Dit jaar is er een interim-dividend van 0.30 euro per aandeel uitgekeerd.

Het bedrijf heeft bekend gemaakt dat het een kapitaaloverschot van 5 miljard euro heeft op het moment. Dit betekent dat het concern een solvabiliteitsratio van 160% heeft, wat in lijn ligt met de Europese regels voor verzekeraars. De gezondheid van een bedrijf wordt vaak vergeleken met de solvabiliteitsratio.

Analisten
De kapitaalbuffer van Aegon zal geresulteerd zijn in 19% na de kapitaalinjectie van de staat. Dit schatten de analisten van Rabo Securities. Er zal een verwatering van de winst per aandeel optreden in de komende jaren van rond de 9%, dit zal mede komen door de betaling van rente en dividend. Analisten stellen dat als de kapitaalinjectie wordt terugbetaald de verwatering uit zal komen op 20% tot 25%. KBC heeft het koersdoel van Aegon van 12.50 euro naar 7.50 euro gezet. Het advies blijft staan op accumulate.

Het aandeel had gisteren een slotkoers van 3.38 euro, terwijl er een gemiddeld koersdoel is afgegeven door analisten van 10.10 euro. Dit zou een verwachte outperformance geven van 198.94%.

Nieuws van 27 oktober
Aegon heeft al eerder aangegeven om staatssteun niet uit te sluiten. Een zegman van Aegon benadrukte dat het bedrijf geen liquiditeitsproblemen heeft. Zij voldoen aan de kapitaaleisen werd gezegd. Een woordvoerder van Aegon vond dat een maatregel van de overheid om het consumentenvertrouwen te versterken altijd welkom is. Hij doelde hiermee op de 20 miljard euro die uitgetrokken is om gezonde bedrijven in de financiële sector te steunen.

Analisten denken dat Aegon staatssteun nodig heeft (22 oktober)
Analisten hebben steeds meer het idee dat Aegon binnenkort een kapitaalinjectie van de overheid nodig heeft. Dit zou mede te maken hebben dat beleggers bang zijn dat de financiële buffers van het concern ontoereikend zijn door verliezen op hun portefeuille.

Aegon laat beslissing snel vallen omtrent staatssteun (27 oktober)
Aegon wil de markt zo snel mogelijk informeren of zij een kapitaalinjectie van de overheid gaan gebruiken en als ze het gebruiken onder welke voorwaarden. Dit werd maandag door een woordvoerder gesteld. Overigens heeft Aegon gezegd dat er dit weekend geen onderhandelingen zijn geweest over de steun van het ministerie, dit werd namelijk wel gesuggereerd door de Britste krant The Sunday Times.