Volkswagen trekt Xetra DAX omhoog

De Duitse automobielfabrikant Volkswagen heeft de afgelopen 2 dagen haar beurswaarde explosief zien stijgen. Noteerde het aandeel maandagochtend nog 200 euro is dit inmiddels gestegen naar circa 900 euro. Porsche heeft aangekondigd haar belang in Volkswagen verder uit te breiden naar 75%. Als gevolg van de stijging sloot de DAX30 +0,9% in plaats van -9%.

Porsche heeft naast het bezit van 42,6% van de aandelen Volkswagen opties van het bedrijf ter waarde van 31,5% daarmee zou het Duitse Porsche 75% van de aandelen van Volkswagen in handen krijgen en mag het de omzetten en winsten in haar eigen boekhouding opnemen. De doelstelling van Porsche is om dit jaar nog 50% en in 2009 uiteindelijk uit te komen op 75%.

De explosie in de koers van het aandeel Volkswagen laat veel analisten twijfelen. Door de aankondiging van Porsche is het zo dat de free float, het aantal vrij verhandelbare aandelen op de beurs, slechts 5% bedraagt. De Duitse deelstaat Niedersachsen houdt momenteel nog een belang van 20% in Volkswagen.. Het aandeel Volkswagen zal in 2 fases afgebouwd worden. Begin november en eind november. Credit Suisse meldde dat het zou kunnen leiden tot een gedwongen verkoop van 5,8 miljoen aandelen wat neerkomt op om en nabij 2 a 3 dagen handel.

Consensus
Het Duitse Volkswagen krijgt 1 koopadvies en 9 houdadviezen. Daarnaast krijgt het bedrijf 35 verkoopadviezen toebedeeld. Het gemiddelde koersdoel van Volkswagen is 129,04 euro. De slotkoers van gisteren noteerde 520 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel Volkswagen is 12,11 euro. Het bedrijf keert een dividend van 1,80 euro uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 17,41.