Volkswagen wordt onderzocht door BaFin

BaFin, de Duitse financieel toezichthouder is gisteren een onderzoek gestart naar het aandeel Volkswagen. Het aandeel van Volkswagen heeft maandag en dinsdag enorme groei doorstaan van honderden procenten. De koers heeft zelf nog even boven de 1000 euro gestaan, waarmee Volkswagen even de duurste onderneming van de wereld was. Er is een onderzoek gestart of er sprake is van voorkennis.

Volkswagen krijgt kleinere weging
De beurs in Frankfurt heeft aangegeven, dat het aandeel volkswagen een kleinere weging krijgt in de graadmeter DAX . Door de enorme stijgingen van het aandeel kwam Volkswagen gisteren uit, dat het meer dan een kwart van de DAX in beslag neemt. Index beleggers moesten door de stijgingen van Volkswagen het aandeel bijkopen en andere aandelen verkopen. Dit komt omdat deze beleggers de DAX als graadmeter nemen. Hierdoor nam de vraag nog meer toe, terwijl er bijna geen aandelen in omloop zijn.

Short posities in Volkswagen
Een groot probleem van de laatste dagen waren dat speculanten koersverliezen van Volkswagen hadden verwacht. Speculanten in deze short-posities moesten aandelen kopen omdat de verliezen te groot werden. Speculanten wilden hun short-posities zo snel mogelijk terug draaien, door aandelen terug te kopen. Hierdoor werd de vraag van het aandeel nog hoger dan het geringe aanbod van het aandeel.

Een voorbeeld van een getroffen speculant is de 'goeroe' Michael Kraland , die oprichter is van de beleggingsite Inveztor. Volkswagen heeft hem ruim een miljoen euro gekost. Hij bekende dat zijn bank had gebeld om één miljoen euro bij te storten. Net zoals veel van de andere speculanten wist hij niet dat Porsche zoveel Volkswagen callopties had gekocht. Het aandeel is gisteren hard gedaald, wat een beperking kan zijn in verliezen van speculanten die nog short waren in het aandeel.

Hedgefondsen waren voor 13% short gegaan in het aandeel Volkswagen meldt het persbureau Dow Jones . Als er maar 6% vrij verhandelbare aandelen is het vragen om problemen. Porsche wordt nu van veel kanten beschuldigd van speculatie. Het concern meldt echter dat zij zich van geen kwaad bewust zijn.

Hieronder een indicatie van hoe het aandeel Volkswagen heeft gepresteerd tegenover de DAX vanaf 20 oktober tot heden. De opmerkelijke stijgingen van Volkswagen zijn te zien op de 27ste en de 28ste. Door de stijgingen is de DAX ook in de groene cijfers belandt de laatste dagen.


Bron:Thomson Reuters