TotalEnergies belooft investering van $ 27 miljard in olie-, zonne-energieprojecten in Irak

  • TotalEnergies (NYSE:TTE) heeft ingestemd met een investeringsovereenkomst van $ 27 miljard in Irak, inclusief $ 10 miljard aan projecten over zeven jaar, wat volgens de Iraakse minister van Olie de grootste investering is van een buitenlands bedrijf in het land.
  • Het werk aan projecten, waaronder het Ratawi-olieveld, zal eind dit jaar in Zuid-Irak beginnen, zei Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, vandaag tijdens een ondertekeningsceremonie in Bagdad.
  • TotalEnergies beloofde ook Irak te helpen bij de winning van aardgas dat verband houdt met verschillende olievelden in de regio en om een grote zonnecentrale te bouwen.
  • Hoewel Irak de op één na grootste olieproducent van de OPEC is met ~4 miljoen bbl/dag, hebben internationale bedrijven hun aanwezigheid in het land opnieuw beoordeeld; Exxon Mobil heeft bijvoorbeeld gesprekken gevoerd om zijn belang in het West Qurna-1-veld aan de Iraakse regering te verkopen, en BP overweegt zich terug te trekken uit het gigantische Rumaila-olieveld.