Resultaten KBC Bank licht beter dan verwachting analisten

De Belgische KBC Bank heeft over het derde kwartaal van 2008 een nettoverlies geleden van 906 miljoen euro. KBC Bank meldde dat dit vooral het gevolg is van afschrijvingen van 1,4 miljard euro op gestructureerde kredieten en diverse andere beleggingsportefeuilles. KBC Bank maakte dit in een persbericht vanochtend bekend.

Resultaten
De KBC Bank realiseerde in het derde kwartaal een nettoverlies van 906 miljoen euro en is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een forse daling. De nettowinst kwam in die periode namelijk uit op 639 miljoen euro. KBC Bank meldde verder dat het geen dividend uitkeert over 2008.

KBC Bank meldde twee weken geleden al dat het rekende op een verlies tussen de 880 en 930 miljoen euro. Dit was als gevolg van afwaarderingen op gestructureerde producten. KBC Bank realiseerde in de periode van juli t/m september een nettoverlies van 906 miljoen euro. Exclusief de uitzonderlijke kosten en de afschrijvingen op de gestructureerde producten zou de nettowinst van KBC uitkomen op 551 miljoen euro.

De Belgische activiteiten van de bank realiseerde in het derde kwartaal een verlies van 227 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar meldde KBC Bank nog een nettowinst van 302 miljoen euro. Het resultaat is weliswaar beter dan waar analisten rekening mee hadden gehouden. Analisten gingen namelijk uit van een nettoverlies van 235 miljoen euro.

De activiteiten van KBC Bank in Centraal- en Oost-Europa lieten eveneens een nettoverlies zien van 32 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar realiseerde KBC Bank nog een nettowinst van 150 miljoen euro. Analisten gingen uit van een nettoverlies van 117 miljoen euro.

Kapitaalinjectie
De Belgische Staat stelde een kapitaalinjectie van 3,5 miljard euro beschikbaar om haar kernkapitaal te versterken om op hetzelfde niveau als haar Europese concurrenten te voldoen. CEO van KBC Bank, André Bergen zei dat de financiële posities erg sterk blijft dankzij een sterke liquiditeitsbuffer en sterke solvabiliteitsratio’s. Verder blijft KBC Bank de komende periode voorzichtig omdat de onzekerheid op de financiële markten nog steeds bestaat.

IJsland
KBC Bank heeft aangegeven dat het in het vierde kwartaal nog meer afschrijvingen zal moeten maken door de problemen in IJsland. KBC Bank heeft een kredietrisico lopen van 277 miljoen euro. Hoe groot de afschrijvingen zullen zijn durft de bank nog geen uitspraken over te doen. KBC Bank heeft aangegeven in het vierde kwartaal een beslissing te zullen nemen betreffende deze kwestie.

Consensus KBC Bank
Het Belgische KBC Bank krijgt door analisten momenteel 12 koop- en 7 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel KBC Bank krijgt 1 verkoopadvies afgegeven door Petercam. Meest recente advies kwam van het Zwitserse Credit Suisse die een koopadvies toebedeelde voor KBC Bank. Het gemiddelde koersdoel van KBC Bank bedraagt 65,58 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van KBC Bank voor 2008 is 7,14 euro. Het bedrijf keert een dividend uit van 3,78 euro aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 4,87.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van KBC (blauw), Ageas (rood) en Dexia (groen). Duidelijk is te zien dat vanaf juni 2008 Dexia en Ageas een bijna gelijke negatieve trend volgen. KBC daalt ook maar heeft op dat moment nog een beter rendement, al is deze ook niet erg goed. Vanaf 3 oktober is ook KBC in een vrije val geraakt. Op het dieptepunt, 27 oktober, was het rendement -80%. Dit was deze dag gelijk aan het rendement van Dexia . Ageas staat na 27 oktober op een negatief rendement van ongeveer 95%. Na het dieptepunt is het rendement van zowel KBC als Dexia enigszins verbeterd. Momenteel noteert KBC een rendement van -70%, Dexia doet het iets slechter met -74%.