KBC rondt verkoop Poolse dochter af

Na het verkrijgen van de nodige goedkeuringen hebben KBC Groep NV (‘ KBC ’) en Talanx International AG (‘Talanx’) gisteren de verkoop van de Poolse verzekeringsmaatschappij TUiR Warta. (Towarzystwo Ubezpieczen i Reasekuracji WARTA.) aan Talanx afgerond die op 20 januari 2012 was aangekondigd.

Warta is een van de grootste en bekendste verzekeringsmaatschappijen in Polen. Het heeft een sterke marktpositie in alle bedrijfssegmenten en is een sterk gewaardeerd merk. In het eerste kWartaal van 2012 ontving Warta bijna 1,25 miljard PLN aan bruto geboekte premies: 649 miljoen PLN in schadeverzekeringen (TUiR Warta) en 599 miljoen PLN in levensverzekeringen (TUnŻ Warta.). In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar betekent dat een groei van 15% voor beide bedrijven. De nettowinst in het eerste kwartaal van 2012 bedroeg in totaal 125,3 miljoen PLN.

Talanx wordt grote Poolse speler

Tot nu toe was Talanx in Polen actief in de verzekeringstakken auto, gemeen recht, zaakschade en leven via twee maatschappijen: HDI Asekuracja TU S.A. en HDI-Gerling Zycie TU S.A. Op 4 juni 2012 maakten Talanx en Meiji Yasuda de afronding van de overname van de meerderheid in Europa Group bekend, dat gevestigd is in Wroclaw. Bij de afronding van beide transacties wordt Talanx de op een na grootste verzekeringsgroep in Polen (volgens een cijfer van 2010 dat werd gepubliceerd door de Poolse financiële toezichthouder).

De bestaande samenwerking tussen WARTA en Kredyt Bank (de bankdochter van KBC in Polen, die afzonderlijk wordt gedesinvesteerd) voor de distributie van de schade- en levensverzekeringsproducten van Warta via het bankkantorennet van Kredyt Bank blijft in de nabije toekomst bestaan.