Analisten voorzien uitdagende periode voor Randstad

Randstad publiceerde donderdag zijn derde kwartaalcijfers. Het concern boekte een winstdaling van 20% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten zijn van mening dat de uitdaging voor het concern nu pas begint en voorzien zware tijden. Toch zien zij enkele lichtpuntjes en mede daardoor is de consensus voor het aandeel nog positief.

Lagere omzet
De omzet van Randstad daalde in het derde kwartaal met 3% tot 4,47 miljard euro. Het bedrijfsresultaat ging met 4% omlaag tot 24,2 miljard euro. De eenmalige integratiekosten alsmede eenmalige lasten zijn in dit resultaten niet meegenomen. De omzet en het bedrijfsresultaat zijn wel inclusief de resultaten van Vedior. De recente financiële crisis heeft een significante invloed op het producenten- en consumentenvertrouwen, wat duidelijk zichtbaar is in onze markten, aldus het concern in een toelichting. Het concern neemt een duidelijke krimp waar in veel regio’s. Zo daalde de omzet in Groot-Brittannië met 19%, Noord-Amerika met 11% en in Nederland met 2%. In Duitsland nam de omzet met 9% toe, maar Randstad verwacht dat ook deze markt te maken zal krimpen.

Randstad zal in het vierde kwartaal in de kosten gaan snijden. Hiervoor neemt het in het vierde kwartaal een voorziening van 10-15 miljoen euro. Het terugbrengen van de kosten van activiteiten van het gecombineerde bedrijf wordt ingegeven door een verslechtering van de situatie op de markten waarin Randstad actief is. Concerns snijden massaal in de kosten door de financiële crisis en de dreigende economische recessie. Wanneer een recessie zich voordoet wijzen bedrijven meestal als eerde de uitzendkrachten de deur.

Reacties analisten
Analist Frank van Wijk van SNS Securities heeft het koersdoel voor Randstad verlaagd van 28 naar 17 euro. De verwachting voor de winst per aandeel over 2008 is door de analist verhoogd van 3,20 euro tot 3,35 euro. De onderliggende resultaten waren beter dan de verwachtingen van de analist. De analist verwacht echter dat de opbrengsten in 2009 en 2010 zullen worden geraakt en heeft daarom het koersdoel verlaagd. De analist verwacht dat de wpa in 2010 zijn dieptepunt bereikt.

De analisten van Rabo Securities hebben het advies voor Randstad verlaagd naar verkopen van houden. Het koersdoel is verlaagd tot 12 euro. De analisten stellen dat de uitzendmarkt sneller verslechtert dan verwacht. De analisten zijn van mening dat de uitdaging voor Randstad nu echt gaat beginnen en voorzien moeilijke tijden voor het uitzendconcern. Volgens de analisten gaat het concern twee vreselijke kwartalen tegemoet. Wel zien de analisten dat Randstad in het derde kwartaal in Spanje en Portugal beter heeft gepresteerd dan zijn concurrenten en dit is voor de analisten een positieve verrassing. De analisten merken tot slot op dat uit de wijze van het in de hand houden van de kosten blijkt, dat het bedrijf goed wordt geleid.

Voor de analisten van ABN Amro zijn de resultaten van Randstad verrassend. De analisten stellen dat het concern ondanks de lastige marktomstandigheden op operationeel niveau fraaie resultaten heeft gepubliceerd. De autonome omzetgroei is weliswaar gedaald met 2%, maar operationeel heeft Randstad beter gepresteerd dan verwacht, aldus de analisten. Extra positief vinden de analisten dat de synergie met Vedior op schema ligt en dat de operationele kosten met 4% zijn gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het aandeel is volgens de analisten vergeleken met concurrenten goedkoop geprijsd en daarom blijven zij derhalve positief over Randstad en houden vast aan het eerder afgegeven koopadvies.

Paul Linssen van effectenhuis Petercam vindt dat Randstad het over het derde kwartaal goed heeft gepresteerd en over de hele linie zelfs iets beter dan de analist verwachtte. De analist voorziet echter tegenwind. De uitdaging begint nu pas en het vierde kwartaal kan een zeer moeilijk kwartaal worden aldus de analist. De analist heeft op dit moment een houdadvies voor het aandeel.

Analist Teun Teeuwisse van Ageas Bank vindt dat Randstad over het derde kwartaal niet slecht presteerde, alhoewel de omzet licht lager uitkwam dan de analist vooraf verwachtte. Teeuwisse is van mening dat Randstad veel meer kosten kan besparen dan de voorziening die het nu doet vermoeden. De analist vindt ook de outlook die het bedrijf heeft afgegeven somder. De impairmentlast van euro 50 mln op outsourcing kwam voor de analist als een verrassing, maar lijkt niet onbegrijpelijk, aldus Teeuwisse. De analist heeft op dit moment een houdadvies uitstaan voor het aandeel.

Op dit moment is de consensus voor het aandeel positief ondanks sommige negatieve reacties. Voor het aandeel staan op dit moment 10 koop-, 9 houd- en 5 verkoopadviezen uit. Het koersdoel is door verscheidene analisten wel verlaagd vanwege onder meer de verslechterende economische omstandigheden. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 21,11 euro wat een verwacht rendement oplevert van 38,85%.