Consensus Boskalis blijft positief

Vorige week maakte de Nederlandse baggeraar Boskalis Westminster bekend zijn winstverwachting voor dit jaar aangescherpt te hebben. De nieuwe doelstelling wordt mede onderbouwd door het stabiele orderboek van 3,5 miljard euro. De consensus voor het aandeel blijft vooralsnog overwegend positief.

Verscherping winstverwachting
Boskalis heeft voor geheel 2008 de verwachting uitgesproken dat er een winstgroei zal worden gerealiseerd van ongeveer 15%. Ten tijde van de presentatie van de halfjaarcijfers ging de baggeraar nog uit van een groei van de winst van 10-15%. Vorig jaar bedroeg de nettowinst 204,4 miljoen euro. Wanneer daadwerkelijk de voorspelde winstgroei van 15% zou worden gerealiseerd komt de nettowinst over 2008 uit op 235 miljoen euro.

Analist Michael Roeg van Rabo Securities vindt dat de verwachtingen voor Boskalis moeten worden verlaagd na de trading update. De nieuwe verwachting van een winstgroei van 15% in 2008, zorgt volgens de analist voor een winst van 235 miljoen euro. Eerder verwachtte de analist een winst van 247,6 miljoen euro. De omvang van het orderboek van ongeveer 3,5 miljard euro is volgens Roeg beter dan verwacht.

Consensus
Op dit moment staan voor het aandeel 6 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is.De koers van het aandeel is in de afgelopen maanden gekelderd van 41 euro (27 augustus, red.) tot een dieptepunt van 21 euro (27 oktober, red.). Momenteel ligt de koers rond de 27 euro. Analisten verwachten gemiddeld genomen een koersdoel van 38,29 euro, wat een verwachte outperformance oplevert van bijna 41% (40,91%, red.).


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van Boskalis (blauw) en van de AEX -index, die in deze vergelijking als benchmark wordt gebruikt. Duidelijk te zien is dat Boskalis in bijna de gehele periode redelijk evenredig loopt aan de AEX -index. De afgelopen weken heeft het aandeel een betere performance geleverd dan de AEX -index. Momenteel staat de AEX -index op een rendement van -48%. Boskalis heeft momenteel een rendement van -36% en is daardoor een outperformer vergeleken met de AEX .