ING boekt voor het eerst kwartaalverlies

ING heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een kwartaalverlies geboekt. Het concern heeft daarnaast alvast geld opzij gezet voor onverwachte tegenvallers voor het vierde kwartaal. De gepresenteerde resultaten vielen de analisten mee en zij zagen geen grote verrassingen. Zij blijven mede daarom vooralsnog bij hun eeder afgegeven advies.

Eerste kwartaalverlies
ING leed in het derde kwartaal een totaalverlies van 478 miljoen euro. Dit is het eerste kwartaalverlies in de geschiedenis van het concern. In het derde kwartaal leed het verzekeringsbedrijf ING een verlies van 547 miljoen euro, het bankconcern verloor 216 miljoen euro. ING heeft in het derde kwartaal ruim 1,5 miljard euro moeten afschrijven op de waarde van diverse bezittingen, waaronder producten die samenhangen aan de Amerikaanse huizenmarkt. Daarnaast zijn vastgoed en aandelen minder waard geworden. ING waagt zich niet aan schattingen van nieuwe tegenvallers in de toekomst op deze portfolio.

Hieronder de resultaten over het derde kwartaal:ING verwacht dat ook in het lopende vierde kwartaal de aanhoudende problemen op de financiële markten van invloed zullen zijn op de resultaten. Topman Michel Tilmant hierover:
‘Er is nog steeds sprake van onrust op de financiële markten. Het is duidelijk dat dit gevolgen zal hebben. We zijn nu op de helft van het vierde kwartaal. Het is nog iets te vroeg om iets te zeggen over de precieze gevolgen.’

ING heeft voor de zekerheid geld opzij gezet voor verwachte tegenvallers voor slechte leningen en andere kostenposten. Er is tevens een last genomen voor betalingen aan gedupeerden van de omgevallen bank Icesave, een dochteronderneming van de IJslansde bank Landsbanki. Dit omdat Nederlandse banken moeten bijdragen aan het depositogarantiestelsel. De bank heeft niet bekendgemaakt hoeveel geld er voor deze bijdrage is vrijgemaakt.

Reacties analisten
Maarten Altena van SNS Securities ziet geen grote verrassingen in de gepresenteerde cijfers van ING. De herwaarderingen en impairments bleven beperkt wat wijst op een sterke kredietversterking van de portefeuille van hypotheekgerelateerde aandelen, aldus de analist. Altena stelt dat de onderliggende resultaten van ING relatief stabiel zijn. De waarde van nieuwe activiteiten was volgens de analist sterk onder de huidige omstandigheden wanneer dit wordt vergeleken met het tweede kwartaal. De analist verwacht wel dat de marktomstandigheden in de komende kwartalen hun effect zullen hebben op de resultaten.

Analist Ton Gietman van effectenhuis Petercam vindt het onderliggende resultaat over het derde kwartaal van ING beter dan verwacht. Gietman verwacht dat ING in het vierde kwartaal vergelijkbare afwaarderingen en verliezen boekt. Daarna zullen volgens de analist de meeste afwaarderingen achter de rug zijn. De analist is van mening dat de kapitaalpositie van het concern voldoende is om de verliezen in het vierde kwartaal op te vangen. Het koopadvies blijft naar alle waarschijnlijkheid door de analist gehandhaafd en het koersdoel zal mogelijk worden verlaagd.

De consensus voor het aandeel is nog steeds redelijke positief. Voor het aandeel staan op dit moment 21 koop-, 16 houd- en 4 verkoopadviezen uit. Wanneer we de consensus pakken van de laatste 10 adviezen is het beeld iets negatiever. Hier is de verdeling 3 koop-, 5 houd- en 2 verkoopadviezen. Binnen de sector banken moet ING op basis van consensus achtereenvolgens BNP Paribas, Société Générale en KBC voor zich dulden.