Pharming ziet verlies verdubbelen en balanceert op afgrond

Biotechnologiebedrijf bracht donderdag zijn resultaten over het eerste halfjaar van 2012 naar buiten. Hieruit bleek dat het bedrijf zijn verlies heeft zien verdubbelen. Over het eerste halfjaar kwam het verlies uit op 16,6 miljoen euro, waar dit in dezelfde periode vorig jaar nog 8,6 miljoen euro was. De omzet steeg wel van 1,4 miljoen naar 1,9 miljoen euro. Dit laatste was te danken aan de verkopen van Ruconest.

Pharming maakte kosten door onder meer een converteerbare obligatie van 4,9 miljoen euro, afschrijvingen op voorraden van 2,8 miljoen euro en het sluiten van de Amerikaanse veeactiviteiten voor 1,2 miljoen euro.

Pharming heeft het moeilijk en kondigde dan ook in juni aan op zoek te gaan naar een partner voor een fusie. Daarnaast werd een reorganisatie in gang gezet, die de kosten in de komende anderhalf jaar moet drukken met 3,5-5%.

Pharming minder dan 2 eurocent waard

Analist Jan De Kerpel van KBC Securities concludeert dat Pharming momenteel vecht voor zijn leven. De analist wijst daarbij op de snel afnemende kaspositie, die eind juni nog maar 3,4 miljoen euro bedroeg ten opzichte van 5,1 miljoen euro eind 2011. De Kerpel adviseert beleggers daarom om Pharming van de hand te doen. Het koersdoel dat hij hanteert is 1 eurocent.

In het komende halfjaar gaat Pharming zich vooral richten op het lopende klinische onderzoek en de marktaanvraag voor medicijn Ruconest in de Verenigde Staten. Het middel bevindt zich in Fase III, welke waarschijnlijk in het derde kwartaal wordt afgerond. Deze studie is van groot belang voor Pharming , omdat het kan leiden tot mijlpaalbetalingen. Wanneer de studie succesvol wordt afgerond zal deze 10 miljoen dollar genereren.

Dat Pharming het moeilijk heeft bleek wel uit de recent verhoogde aandelenuitgifte voor een onlangs afgesloten kredietfaciliteit. De eerste tranche ter waarde van 10 miljoen euro werd verhoogd met 16,4 miljoen aandelen tot 62,3 miljoen aandelen.

De financiering is bedoeld om Pharming de tijd te laten overbruggen tot de eerste mijlpaalbetalingen. Waarschijnlijk zal het bedrijf in de komende periode nog meer geld moeten ophalen om het hoofd boven water te kunnen houden.

De koers van het aandeel is inmiddels gedaald tot circa 0,017 euro. Een jaar geleden stond de koers nog rond de 0,1 euro. Het verval is sinds maart ingezet, toen de koers van boven de 8 eurocent in een paar maanden tijd daalde tot het huidige niveau. Voorlopig rekent de markt niet op enig herstel. Alleen een mogelijke fusie danwel overname of een mijlpaalbetaling zou kunnen zorgen voor een opleving van de koers.