Ambitieus Vopak ziet winst oplopen

Tankopslagbedrijf Vopak sprak vrijdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers de verwachting uit dat het eerder zijn winstdoelstelling gaat realiseren. Het bedrijf zag het afgelopen halfjaar de winst verder toenemen en is vol vertrouwen over de langere termijn. Analisten zijn ondertussen content met de gepresenteerde resultaten en gaan naar verwachting hun taxaties voor het aandeel verhogen.

Vopak realiseerde in het eerste halfjaar van 2012 een ebitda van 377,7 miljoen euro, wat een stijging van 28% betekende ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De ebit steeg eveneens met 28% tot 279,,9 miljoen euro. Verder nam de omzet toe met 16% tot 648,1 miljoen euro en het nettoresultaat met 37% tot 169,5 miljoen euro.

Analisten hadden de ebitda gemiddeld geraamd op 365 miljoen euro bij een ebit van 271 miljoen euro. Daarbij werd de omzet gezet op 634 miljoen euro.

Er was in de eerste helft volgens het tankopslagbedrijf sprake van een gezonde vraag naar opslagdiensten. Desondanks nam de bezettingsgraad op jaarbasis af met 1% tot 91%. De wereldwijde opslagcapaciteit nam juist toe met 15% tot 29,2 miljoen kubieke meter. Waar Vopak er eerder nog vanuit ging dat de ebitda in 2012 aan de onderkant van de winstverwachting voor 2013 van 725-800 miljoen euro zou uitkomen, gaat het bedrijf er nu vanuit dat deze al dit jaar gerealiseerd gaat worden.

Voor 2016, het jaar waarin het bedrijf 400 jaar bestaat, bedraagt de ebitda-doelstelling 1 miljard euro. Dit is op basis van de projecten die in aanbouw zijn en mogelijkheden voor verdere uitbreiding van de terminalnetwerken. Tot en met 2014 gaat Vopak 5,3 miljoen kubieke meter aan opslagcapaciteit toevoegen, waarbij het voor 400 miljoen euro zelf investeert en de totale investeringen samen met partners oplopen tot ongeveer 1,5 miljard euro. Hiermee moet in 2014 de wereldwijde opslagcapaciteit zijn toegenomen tot 34,5 miljoen kubieke meter, aldus het tankopslagbedrijf.

Geen interesse

Verder maakte Vopak tijdens de presentatie duidelijk dat het vooralsnog geen interesse heeft in een overname van Odfjell. Het bedrijf heeft veiligheidsproblemen in de Rotterdamse haven en heeft de werkzaamheden sinds 30 juli stilgelegd. Verwacht wordt dat het nog wel 2 jaar kan duren voordat Odfjell weer volledig operationeel is. Vopak is zich door Odfjell wel van bewust geworden dat het belang van veiligheid absoluut cruciaal is.

Taxatieverhogingen in aantocht

De resultaten van Vopak waren in lijn met de verwachtingen van de analisten van KBC Securities. Zij vonden wel dat de bezettingsgraad zwakker was dan voorzien. De doelstelling voor 2016 van Vopak vinden de analisten haalbaar en laat volgens hen zien dat het management vol vertrouwen is over de langere termijn. KBC Securities heeft zijn taxaties voor het aandeel onder herziening genomen.

Momenteel staan er voor Vopak 2 koop- en 6 verkoopadviezen uit. Geen van de analisten heeft daarnaast een verkoopadvies afgegeven, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de relatief positieve uitspraken van analisten naar aanleiding van de resultaten mag verwacht dat er verschillende taxatieverhogingen gaan plaatsvinden.