Xstrata heeft bod Glencore in beraad

Mijnbouwbedrijf Xstrata heeft het miljardenbod van Glencore nog steeds in beraad. Xstrata heeft tot en met 24 september de tijd om een besluit te maken omtrent het overnamebod. Glencore wil Xstrata voor ruim 30,45 miljard pond gaan overnemen.

Vandaag meldde Xstrata dat het 600 man van haar Australische tak gaat ontslaan. Als hoofdreden wordt de terugval in de lokale mijnbouw genoemd. Het bedrijf meldt dat de kosten van de totale productie hard gestegen zijn terwijl de afzetprijzen juist daalden. Daarnaast speelt de relatief hoge Australische dollar ook een negatieve rol. Ook Xstrata’s grote concurrent BHP Biliton zegt last van tegenwind te hebben en heeft daarom ook een grote Australische kolenmijn (Gregory) gesloten.

Waardering Xstrata

Xstrata en Glencore
Xstrata en Glencore

Het aandeel Xstrata noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 6,78. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 22,96. De mijnbouwsector noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 9,33. Over het lopende jaar wordt voor volgend jaar per aandeel een dividend van 26 Britse pence verwacht. Het dividendrendement hiervan komt dan uit op 2 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 1,45 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 1,12. De sector wordt verhandeld op 4,47 maal haar intrinsieke waarde.

Analisten over Xstrata

Het aandeel van de mijnbouwer wordt door 21 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 1275,50 Britse pence. De beurskoers ligt zodoende 22 procent onder de fair value van de analisten. Xstrata's marktkapitalisatie ligt momenteel rond de 30,61 miljard Britse pond.

Verwachting resultaten 2012 Xstrata

Over het huidige jaar wordt een omzet van 19,78 miljard Britse pond verwacht. Voor dit jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 2,35 miljard Britse pond. De consensus van het resultaat per aandeel ligt op 154 Britse pence. Om 10.57 noteert het aandeel 2,96 procent hoger op 1044 Britse pence.