Shell zet Arctisch plan in ijskast door schade

Oliebedrijf Royal Dutch Royal Dutch Shell heeft haar plannen omtrent olie-exploitatie in de Noordpool voorlopig on hold gezet. De reden hiervoor is schade aan een meetsysteem in Alaska tijdens diverse testen. Het 2012-2013 boorprogramma wordt om deze reden herzien. Royal Dutch Shell sluit niet uit dat de boringen voor dit jaar helemaal van tafel gaan.

Het bedrijf heeft sowieso nog een paar dagen nodig om de schade te onderzoeken en eventueel te herstellen. Deze week hoopt Royal Dutch Shell te kunnen beginnen met onderzoeksboringen in de zee van Beaufort.

Waarderingsratio's Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL

Locaties boringen <a href= Royal Dutch Shell Alaska' align=middle/>
Locaties boringen Royal Dutch Shell Alaska
Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 6,28. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 9,09. De sector olie- en gas noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 9,64. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 1,72 dollar. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op rond de 5 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 4,32 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 1,36. De sector wordt verhandeld op 2,43 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL

Het aandeel wordt door 21 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 31,35 euro. De koers van het aandeel ligt zodoende 13 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL momenteel rond de 17,06 miljard euro.

Taxaties resultaten 2012 Royal Dutch Royal Dutch Shell A NL

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 463,61 miljard dollar verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 26,48 miljard dollar. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 4,43 dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 21 procent. Om 11.01 noteert het aandeel 0,43 procent lager op 27,82 euro.