Applied Materials in zwaar weer

Bij het Amerikaanse technologiebedrijf Applied Materials zullen tussen heden april 2013 tussen de 900 en 1300 banen verdwijnen. Dit komt neer op tussen 6 en de 9 procent van het personeelsbestand. Met het verdwijnen van de arbeidsplaatsen tracht het bedrijf tussen de 140 en 190 miljoen dollar jaarlijks te kunnen gaan besparen. Met de herstructurering is naar de verwachting van het bedrijf een bedrag van zo’n 200 miljoen dollar gemoeid.

Volatiele markt

De arbeidsplaatsen zullen deels verdwijnen door (vrijwillige) pensioneringen maar ook door ontslagen. Applied Materials wil haar organisatie flexibeler maken en zich meer gaan richten op groei-initiatieven. Het bedrijf, dat vooral actief is in het maken van halfgeleiders, zonnepanelen en beeldschermen heeft vooral bij de laatste 2 onderdelen te kampen met een forse vraaguitval. Verder is de vraag/aanbod curve in deze sector zeer volatiel waardoor het lastig is voor Applied Materials om tijdig te anticiperen. Over het derde kwartaal daalde de omzet met ruim 54 procent.

Waarderingsratio's Applied Materials

CEO Mike Splinter en Arnold Schwarzenegger
CEO Mike Splinter en Arnold Schwarzenegger
Applied Materials noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van 15,49. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 5,37. De sector halfgeleiderindustrie noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 10,25. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 0,34 Amerikaanse dollar. Het dividendrendement op basis van deze taxatie komt dan uit op 3 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,4 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 1,63. De sector wordt verhandeld op 2,68 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over Applied Materials

Het aandeel wordt door 13 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 13,86 Amerikaanse dollar. De koers van het aandeel ligt zodoende 24 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van Applied Materials momenteel rond de 14,95 miljard Amerikaanse dollar.

Taxaties resultaten 2012 Applied Materials

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 8,66 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Voor het lopende jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 741,69 miljoen Amerikaanse dollar. De gemiddelde verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 0,72 Amerikaanse dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 8 procent. Het aandeel sloot woensdagavond 0,18 procent lager op 11,15 Amerikaanse dollar.