Nutreco doet overname in Ecuador, k/w onder sector

Diervoederproducent Nutreco meldt vandaag de 75%-deelneming in het in Ecuador gevestigde Gisis. Gisis is een grote leverancier voor de garnalenindustrie (nummer drie in de wereld) en is een dochter van de Expelsa Group. Naast voor de voor garnalen maakt het bedrijf ook voer de talapia vis. Door de grote meerderheidsdeelneming heeft Nutreco haar eigen keten verder compleet.

Gisis is verder ook actief in Peru en Honduras. Het bedrijf verwacht voor de komende jaren een gemiddelde groei van zo’n 8 procent in deze sector. Deze regio is qua afzet de grootste na China en Thailand. Voor het lopende jaar wordt van Gisis een omzet van zo’n 160 miljoen euro verwacht (2011; 135 miljoen euro). De 75%-deelneming van Nutreco kost het bedrijf rond de 78 miljoen euro. De lokale autoriteiten moeten de deal echter nog goedkeuren.

Waarderingsmaatstaven Nutreco

Nutreco visvoerproductie
Nutreco visvoerproductie
Het aandeel Nutreco noteert op dit moment met een k/w van 11,19. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 12,96. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de voedingssector bedraagt nu 15. Over het lopende boekjaar wordt voor volgend jaar een uit te keren dividend van 2,1 euro verwacht. Het dividendrendement volgens deze verwachtingen dan uit op 4 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 3,783 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 2,07 (met de boekwaarde berekend door het eigen vermogen per eind vorig jaar te delen door het aantal uitstaande aandelen). De sector wordt verhandeld op 1,95 maal haar boekwaarde.

Consensusverwachting resultaten 2012 Nutreco

Over het dit jaar ligt de consensus van de omzet op 5,18 miljard euro. Voor dit jaar wordt onder aan de streep een nettoresultaat verwacht van 224 miljoen euro. De algemene verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 5,19 euro. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 25 procent.

Adviezen analisten over Nutreco

Het aandeel wordt door 8 analisten gevolgd (op fundamentele basis). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 64,08 euro. De prijs van het aandeel ligt zodoende 10 procent onder de fair value van de analisten. Om 14.58 noteert het aandeel 1,56 procent hoger op 58,1 euro. Op basis van de huidige beurskoers ligt Nutreco's marktkapitalisatie rond de 2,04 miljard euro.