Update Dexia op persbericht van 14 november

Het aandeel Dexia staat op het moment van schrijven op 3.94 euro. Dit is 10.45% lager dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Afgelopen vrijdag moest het aandeel ook al een stevige koersverlaging ondergaan. Hieronder een kleine update over het aandeel Dexia na het bericht van 14 november.

Fundamentals
De winst per aandeel is over de afgelopen jaren redelijk constant gebleven maar heeft in 2008 een flinke klap gemaakt. Doordat de koers van het aandeel ook een enorme klap kreeg bleef de koers-winstverhouding op een constant niveau. De wpa is voor 2009 gesteld op meer dan het dubbele dan van 2008. Voor de koers-winstverhouding van 2009 wordt nog de huidige koers genomen. De verwachte koers-winstverhouding is dan ook meer dan twee keer zo laag als de koers-winstverhouding van 2008.

Update analisten
HSBC – van houd naar verkoop – koersdoel van 8.60 euro naar 4.50 euro.
● J.P. Morgan – blijft bij een verkoopadvies – van 8 euro naar 3.20 euro.
● Oddo Securities – blijft bij een verkoopadvies – koersdoel van 8 euro naar 5 euro.
CA Chevreux – blijft bij een koopadvies – koersdoel behouden op 12.50 euro.
Societe Generale – blijft bij een houdadvies – koersdoel van 5.20 euro naar 4.50 euro.

Het merendeel van deze analisten hebben negatief gereageerd op het persbericht dat 14 november naar buiten is gebracht. Van de bovengenoemde analisten hebben 4 van de 5 een koersdoelverlaging afgegeven. De slotkoers van afgelopen vrijdag was 4.43 euro. Met een gemiddeld koersdoel van 9.76 euro (14 november 10.34 euro) zou dit een verwacht geven van 120.63%.

Hieronder het bericht van 14 november

Vandaag heeft Dexia verkondigd dat zij een verlies van 1544 miljoen euro in het derde kwartaal van 2008 hebben geleden. Overigens is er ook verkondigd dat er een overeenkomst is over de verkoop van de verzekeringsactiviteit van FSA en een heroriëntering op de kernactiviteiten. Een aantal analisten hebben gereageerd op het persbericht.

Resultaten Q3 highlights
Dexia heeft een nettoverlies geleden van maar liefst 1544 miljoen euro. Als er geen rekening was gehouden met de impact van de crisis, dan zou het nettoresultaat van het groepsaandeel stabiel op 647 miljoen euro komen. In de eerste 9 maanden van het jaar 2008 kwam het nettoresultaat uit op een verlies van 723 miljoen euro.Het verlies van 1544 miljoen euro kwam vooraal uit de verliezen, die rechtstreeks het gevolg zijn van de financiële crisis. De opbrengsten daalden met 78% ten opzichte van het derde kwartaal van 2007. De kosten stegen met 9.1% ten opzichte van het derde kwartaal van 2007, hiervan kan één derde toegerekend worden aan herstructureringskosten en de overige twee derde heeft vooral te maken met de ontwikkelingen van de activiteit.

Verkoop verzekeringsactiviteit van FSA
Voor de verkoop van FSA is een bindende overeenkomst opgesteld met Assured Guaranty, een obligatieverzekeraar die genoteerd staat op de beurs van New York. In totaal wordt er 722 miljoen dollar voor de verzekeringsactiviteit betaald. Hiervan is 50% cash en 50% aandelen. Dit zal dan 361 miljoen dollar cash zijn en 44,6 miljoen nieuw uitgegeven aandelen op basis van een slotkoers van 8.10 dollar op 13 november. De afronding is afhankelijk van de goedkeuring van de toezichthoudende overheid in de VS en de aandeelhouders van Assured Guaranty. Door de verkoop zou Dexia een aanzienlijk risico op de Amerikaanse markt kwijt zijn.

Hervormingsplan van Dexia
Dexia wil het risicoprofiel van de Groep verlagen. Hieronder valt dat de credit spread portfolio en de obligatieportefeuille van de publieke sector met een waarde van 164 miljard euro zal worden afgebouwd en centraal beheerd worden. Tradingactiviteiten die eigen zijn worden stopgezet en de limieten van value-at-risk worden aanzienlijk verminderd.

Er wordt een programma uitgewerkt om de kostenbasis van de Groep af te stemmen om het huidige marktklimaat. De Groep streeft naar een kostenbesparing van 15% over de komende 3 jaar. Ondertussen zijn er al besparingen van 300 miljoen euro uitgewerkt en andere aanzienlijke besparingen zouden in 2009 gerealiseerd kunnen worden.

Analisten
Het aandeel Dexia heeft 28 adviezen gekregen van analisten, hiervan zijn er 10 koop-, 7 houd- en 11 verkoopadviezen. Dit resulteert in een matige tot redelijke consensus met een rating van 2.5 ster van de 5. In de sector banken verkeert Dexia dan ook in de onderste laag. De laatste 10 adviezen die afgegeven zijn vrij verdeeld met 5 koop-, 3 verkoop- en 2 houdadviezen.

Adviezen van 14 november
KBC Securities – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 10 euro wordt gehandhaafd.
● WestLB – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 7.50 euro wordt gehandhaafd.

Adviezen van 13 november
● ABN AMRO – van houd naar verkoop – koersdoel van 6.30 euro.
Societe Generale – blijft bij een houdadvies – koersdoel van 10.40 euro naar 5.20 euro.

De slotkoers van het aandeel eindigde gisteren op een bedrag van 5.00 euro, terwijl analisten een gemiddeld koersdoel geven van 10.34 euro. Dit zou een verwachte outperformance geven van 106.75%.