Volkswagen zal Porsche uiteindelijk overnemen aldus analist Credit Suisse

Het Duitse Volkswagen is dit jaar zeer volatiel geweest op de DAX30 nadat Porsche een bericht naar buiten bracht dat het haar belang in Volkswagen naar 75% wil gaan uitbreiden. Doordat Porsche deze aankondiging maakte schoot het aandeel Volkswagen in korte tijd richting de 1000 euro per aandeel en mocht zich voor korte tijd het grootste bedrijf ter wereld noemen. Momenteel schommelt het aandeel Volkswagen rond de 400 euro.

Winst Porsche
Porsche heeft door de berichtgeving dat zij 75% van de aandelen Volkswagen in handen willen hebben veel beleggers en hedgefunds die juist short gingen en op die manier speculeerden op een koersdaling miljarden euro’s laten verliezen. Porsche bleek uiteindelijk de overwinnaar in deze strijd mede door het feit dat zij meer winst hebben gemaakt op de berichtgeving rondom Volkswagen dan dat zij hebben gemaakt met de verkoop van Porsche auto’s.

Porsche maakte recentelijk ook haar cijfers bekend over het boekjaar 2007-2008 en daarin maakte de Duitse autofabrikant bekend dat het een nettowinst heeft gerealiseerd van 6,39 miljard euro (+51%) en een omzet van 7,46 miljard euro (+1,3%). In totaal verkocht Porsche 98.652 auto’s en dat is 1% meer als vorig jaar.

Momenteel heeft Porsche 42,6% van de aandelen Volkswagen in handen en wil dit in 2009 gaan uitbreiden naar 75% waardoor de omzet van Volkswagen in de boeken van Porsche kan worden meegenomen.
Volkswagen overwinnaar
Volgens analist Arndt Ellinghorst van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse zal juist Volkswagen de nieuwe eigenaar Porsche opslokken. De analist is van mening dat Porsche qua formaat te klein is om de grootste autobouwer van Europa te domineren ondanks het meerderheidsbelang van 75%. Ellinghorst verwacht op termijn juist een omgekeerde overname.

De analist is verder van mening dat Porsche veel te afhankelijk zal gaan worden van Volkswagen op gebied van research, productie- en verkoopcapaciteit. Arndt Ellinghorst zei verder dat het in het belang van Porsche zou zijn als Volkswagen weer het heft in handen zou krijgen en weer aan het roer zou komen.

Consensus Volkswagen
Het Duitse Volkswagen krijgt door analisten momenteel 1 koopadvies en 11 houdadviezen . Het aandeel Volkswagen krijgt 33 verkoopadviezen toebedeeld door analisten. Meest recente advies was afkomstig van Sallander Oppenheim welke een verkoopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van Volkswagen is 121,90 euro.

De consensus van analisten betreffende de winst per aandeel van Volkswagen is 11,83 euro. Het bedrijf keert een dividend uit van 2,04 euro . De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 30,88.