Onzekerheid over bod Roche

Een interview met Roche topman Franz Humer in de Zwitserse krant Sonntag Zeitung, bracht duidelijkheid. Roche ziet definitief af van haar plannen om Illumina over te nemen. “Illumina is definitely off the table. They were not willing to abandon the totally unrealistic price were asking for. Roche does not do acquisitions that don’t create value”, zo tekende de krant op. Verdere details gaf de topman niet.

L’Agefi

Eerder meldde de Zwitserse krant L’Agefi nog dat een deal voor $ 66,- per aandeel bijna rond zou zijn. Uit het bericht van Roche kunnen we nu opmaken dat er inderdaad verder is onderhandeld na het afketsen van de eerste overname poging van beging 2012. Humer herhaalt in het interview dat Roche wil blijven groeien op het gebied van DNA onderzoek. Maandag meldde L’Agefi op Twitter dat Illumina op 28 december nog akkoord zou zijn met een bod van 68 dollar om op 3 januari opeens 75 dollar te vragen. Dit zou voor Roche de reden zijn om te stoppen met de gesprekken.

Definitief van tafel?

Als het bericht uit L’Agefi klopt, dan is de actie van Illumina uiterst onprofessioneel. De reactie van Roche kan in dat geval ook bedoeld zijn als een bericht aan de 5 grootaandeelhouders. Die zullen niet geamuseerd zijn met de ontwikkelingen en hebben de mogelijkheid om druk uit te oefenen op Illumina. Zij zullen alsnog een akkoord willen afdwingen.

Het interview van Humer aanleiding zal zijn voor een koersdaling, maar in de dagen daarna zal er meer bekend worden over de exacte gang van zaken. Op 8 januari is er een webconference waar Jack Flatley, de ceo van Illumina, zal spreken. In de komende dagen zal ook blijken of dit een tussenstap is of dat Roche inderdaad definitief afziet van het bod.

Scenarioanalyse

Nu komt het dus aan op scenarioanalyse. In het geval van een overname is een prijs van ongeveer 65 dollar reëel. Als Roche echt afziet van het bod dan komt het aan op de waarde van Illumina in een scenario waarin het bedrijf zelfstandig blijft. Vanmorgen kondigde het bedrijf nog een overname aan. De bedrijfsresultaten zijn ook sterk, Illumina is in staat haar marge verder te vergroten naar 68,5% en de omzet steeg in het 3e kwartaal met 21%. Op basis van een zelfstandig scenario zou de waarde van Illumina ongeveer 54 dollar kunnen zijn. De groei van het aandeel biedt op middellange termijn zeker kansen. De markt waarin Illumina opereert groeit explosief en analisten stellen dat deze pas aan het begin van haar ontwikkeling staat. Er zullen beleggers zijn die gebruik maken van de verwachte koersdruk om dit sterk groeiende bedrijf in hun portefeuille op te nemen.

Auteur: Koen Bender, Mercurius Vermogensbeheer