AkzoNobel behoort tot favorieten Europese chemiesector

Ondanks de dreigende acties bij AkzoNobel voor het realiseren van een nieuwe cao, hebben diverse Amerikaanse zakenbanken recent hun taxaties voor het chemieconcern opwaarts bijgesteld. Zo heeft Morgan Stanley een onderzoeksrapport over de Europese chemiesector gepresenteerd, waarin AkzoNobel tot de favoriete aandelen behoort.

Europese chemiesector

Morgan Stanley heeft vrijdag een rapport gepubliceerd over de Europese chemiesector en naar aanleiding daarvan een aantal taxatiewijzingen voor chemiebedrijven doorgevoerd. Morgan Stanley stelt dat het opwaarts potentieel voor de Europese chemiesector voor dit jaar 10% is. Winnaars binnen de sector zijn volgens de analisten bedrijven die zelfbehulpzaam zijn en AkzoNobel behoort volgens hen tot deze categorie.

Het advies voor AkzoNobel is daarom door Morgan Stanley verhoogd van ‘equalweight’ naar ‘overweight’, waarbij het koersdoel opwaarts is bijgesteld met 8 euro tot 60 euro. Volgens de Amerikaanse zakenbank biedt het aandeel beleggers een opwaarts potentieel door de lagere prijzen voor grondstoffen. Verder wijzen de analisten op mogelijke kostenbesparingen, aanvullende optimalisatie van de portfolio en de mogelijkheid van een middenlange termijn herstel voor de decoratieve en industriële coatings markt.

Morgan Stanley voerde ook een aantal afwaarderingen door. Zo werd het advies voor het Duitse Lanxess verlaagd van ‘overweight’ naar ‘equalweight’, terwijl het koersdoel neerwaarts werd bijgesteld met 8 euro tot 70 euro. De analisten verwachten voor Lanxess de nodige tegenwind bij het winstmomentum en hebben daarom hun prognoses voor 2013 en 2014 verlaagd.

Het Duitse K+S Group behoort volgens Morgan Stanley zeker niet tot de winnaars van 2013. De analisten hebben namelijk hun advies voor het aandeel verlaagd van ‘equalweight’ naar ‘underweight’. De zout- en kunstmestproducent heeft te maken met dalende kaliprijzen, waardoor de marges onder druk komen te staan. Het koersdoel voor het aandeel is zodoende door de analisten verlaagd van 37 euro naar 33 euro.

Meer adviesverhogingen

Naast Morgan Stanley hebben de analisten van JP Morgan Cazenove recent ook hun advies voor het aandeel verhoogd, van ‘underweight’ naar ‘equalweight’. De Amerikaanse zakenbank wijst op de lagere kosten voor Deco in Europa, dalende grondstofkosten en betere verwachtingen voor Azië. Mede daarom hebben de analisten hun taxaties voor de winst per aandeel voor 2013 en 2014 verhoogd met respectievelijk 16% en 19%.

Daarnaast verwachten zij dat de strategische update op 20 februari ervoor gaat zorgen dat de focus van beleggers verschuift van de korte termijn naar de middellange termijn. Het koersdoel is door JP Morgan Cazenove verhoogd van 36 euro naar 50 euro.

Sentiment verbeterd

Door de hiervoor genoemde advieswijzigingen staan er nu voor AkzoNobel 8 koop-, 11 houd- en 4 verkoopadviezen uit. De consensus is hierdoor licht positief, maar gezien de verhoogde verwachtingen is het sentiment duidelijk verbeterd.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 49,68 euro, wat bij de huidige koers een negatief rendement oplevert van -3,75%. Recent afgegeven koersdoelen liggen echter duidelijk boven dit gemiddelde, wat aangeeft dat analisten nog voldoende opwaarts potentieel zien voor het aandeel.