PostNL stelt dividend in het vooruitzicht

PostNL kondigde begin deze week aan dat het de reorganisatie beperkt maar wel harder in de kosten gaat snijden, om zo uiteindelijk weer in 2016 dividend te kunnen uitkeren. Ondertussen heeft het bedrijf in het laatste kwartaal van 2012 de winst ruim zien halveren.

Winst gehalveerd

In het vierde kwartaal van 2012 zag PostNL de omzet stijgen met 2,6% tot 1,2 miljard euro, wat te danken was aan een stijging van de internationale postactiviteiten en pakketten, wat de omzetdaling bij de Nederlandse post compenseerden. Onderaan de streep resteerde een nettowinst van 154 miljoen euro, een daling van 3,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Analist Rabobank: goede stap van PostNL

Voor dit jaar verwacht PostNL wederom een forse daling van de winst, wat een forse tegenvaller vormde voor analisten. Zo vindt SNS Securities de outlook mager en moeten beleggers wijzen vooral kijken naar de langere termijn. De resultaten over het afgelopen kwartaal waren in lijn met de verwachtingen van SNS Securities en vooralsnog hanteren zij een ‘buy-advies’ met daarbij een koersdoel van 3 euro.

Dividend uitkeren

PostNL maakte verder bekend dat het de reorganisatie gaat beperken, nadat deze vorig jaar werd stilgelegd vanwege problemen bij de postbezorging. Nu zal deze in aangepaste vorm worden hervat, wat moet leiden tot 70 miljoen euro extra kostenbesparingen.

Daarnaast hoopt het bedrijf door in de kosten te snijden en prijzen te verhogen de volumedalingen bij de Nederlandse postdivisie te kunnen compenseren en daarmee in 2015 zijn winstdoelstelling te realiseren. Daarnaast hoopt het bedrijf in 2016 weer dividend uit te kunnen keren.

ABN AMRO vindt dat de vooruitzichten van PostNL troebel zijn, vooral omdat er geen uitspraken zijn gedaan over het belang van 30% dat het bedrijf heeft in TNT Express . De analisten stellen echter dat het neerwaarts risico voor het aandeel beperkt is en handhaven daarom hun koopadvies.

Consensus

Zoals hiervoor geschetst houden analisten voorlopig vast aan hun eerdere opinie voor het aandeel. Zodoende staan er 9 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 3,38 euro, wat bij de slotkoers van afgelopen vrijdag een rendement zou opleveren van maar liefst 83%. De koers is echter na de kwartaalcijfers opgelopen, waardoor het verwachte rendement is geslonken. Desondanks is er nog voldoende opwaarts potentieel, aldus de analisten.

PostNL heeft reorganisatieplan klaar