DE Master Blenders verlaagt verwachtingen

DE Master Blenders 1753 heeft de omzet in het afgelopen halfjaar de omzet afnemen, terwijl de winst steeg. Maar de outlook voor dit jaar ziet er somber uit door onder meer aanhoudende prijsdruk in West-Europa. Verwacht mag worden dat analisten hun taxaties hierop zullen bijstellen.

Boekjaar van 18 maanden

Na de afsplitsing van Sara lee heeft DE Master Blenders 1753 moeten overschakelen van een gebroken boekjaar naar een boekjaar dat gelijk loopt met een kalender jaar. Mede daarom presenteerde het bedrijf woensdag zijn cijfers over het afgelopen halfjaar (tot 31 december), en loopt het huidige boekjaar tot 1 januari 2014 ofwel 18 maanden.

Bennink: 12 maanden achter op schema met Douwe Egberts

Het afgelopen halfjaar zag DE zijn omzet afnemen van 1,39 miljard euro naar 1,36 miljard euro, veroorzaakt door aanhoudende prijsdruk in West-Europa. Tegelijkertijd steeg de winst van de koffie- en theeproducent de ebit stijgen van 164 miljoen euro naar 182 miljoen euro en de nettowinst met 12 miljoen euro tot 92 miljoen euro.

Outlook

Voor het komende halfjaar verwacht DE de geplande kostenbesparingen van 25-30 miljoen euro en de reorganisatie te realiseren, maar heeft desondanks wel de verwachtingen voor de eerste 12 maanden van het lopende boekjaar verlaagd. Het bedrijf ging eerder uit van een omzetgroei van 3-5%, maar dit is nu bijgesteld tot 0-2%. Daarbij gaat het bedrijf uit van een verbetering van de ebit-marge met 100-150 basispunten, waar dit eerder nog 150-200 basispunten was.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 3 koop-, 6 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de resultaten mag echter verwacht worden dat zij hun taxaties op basis van de afgegeven verwachtingen neerwaarts gaan bijstellen.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 9,64 euro, wat een verwacht rendement genereert van 5,54%.