Credit Suisse lijdt verlies

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse heeft donderdag bekend gemaakt dat het circa 5300 banen wil gaan schrappen oftewel 11% van zijn personeelsbestand nadat bleek dat het bedrijf een verlies geleden had van rond de 3 miljard Zwitserse franken (+/- 2 miljard euro) over de eerste 2 maanden van het vierde kwartaal. Dit is het gevolg van verslechterende marktomstandigheden en door de kosten van het strategische programma om het risico te verminderen.

Investment Banking
De meeste banen zullen verdwijnen bij het Investment Banking onderdeel van het Zwitserse bedrijf. Credit Suisse hoopt hiermee rond de 2 miljard Zwitserse franken te kunnen besparen of zo’n 9% van het totale kostenniveau over de eerste negen maanden van 2008.

De TIER1 ratio van Credit Suisse , het kernvermogen uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen, zal volgens de bank aan het einde van 2008 om en nabij de 13% liggen. Credit Suisse zal door de malaise in de financiële sector geen bonussen uitkeren aan de CEO en het hoofd van het onderdeel Investment Banking.

Hoewel Credit Suisse flink aan het bezuinigen is op het onderdeel Investment Banking zal het doorblijven gaan met het investeren in het onderdeel Private Banking. Als gevolg van het bericht daalde de koers van het aandeel op de Zwitserse SMI met 0,7%.

Consensus Credit Suisse
Het aandeel Credit Suisse krijgt van analisten 12 koop- en 13 houdadviezen toebedeeld. Daarnaast heeft Credit Suisse 7 verkoopadviezen gekregen van analisten. Het gemiddelde koersdoel van Credit Suisse is 55,18 CHF.

De consensus van analisten over de winst per aandeel Credit Suisse voor 2009 is 4,51 CHF. Credit Suisse keert een dividend uit van 1,78 CHF aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 6,14.