Genmab komt op stoom

Na jaren van rode cijfers lijkt het er op dat het Deense biotechnologiebedrijf Genmab op niet al te lange termijn duurzaam winstgevend zal gaan worden. Bij het biotechnologiebedrijf zitten vijf kandidaat geneesmiddelen in de pijplijn die wellicht op relatief korte termijn de markt op zouden kunnen. Van deze producten zit er al één in de laatste ontwikkelingsfase.

Het gaat vooral om medicijnen (zoals Arzerra) die selectief kankercellen aan kunnen pakken, vooral bij of na chemotherapiebehandelingen zo meldde CEO professor Jan van de Winkel in een gesprek met Analist.nl. Van de Winkel vertelde over de ziektes reuma en aids die eerst ook onoverwinnelijk leken, maar nu als chronische ziekte goed te behandelen zijn. Op termijn zou kanker ook behandelbaar moeten zijn zodat mensen er gewoon mee door zouden kunnen leven volgens Van de Winkel.

Onderzoeken ver in de pijpleiding

Jan Genmab ' align=middle/>
Jan Van de Winkel, CEO

Genmab heeft 1 product, Arzerra (of ofatumumab) op de markt, samen met partner GlaxoSmithKline , voor een specifieke groep kankerpatienten, en de prognose van de omzet per jaar ligt nu op circa 100 miljoen dollar. Recent is een klinische registratie studie met Arzerra afgerond, waarmee mogelijk de markt verder vergroot kan worden, en er lopen nog meer klinische registratie trials die als ze succesvol zijn de omzet van Arzerra kunnen helpen verhogen.

Momenteel heeft Genmab een jaarlijkse cashburn van 45 miljoen dollar. Dat wil zeggen dat er jaarlijks 45 miljoen dollar nodig is om de onderzoeken gaande te houden. Normaliter hebben de meeste biotechbedrijven een aanlooptijd van 20 jaar nodig om uit de rode cijfers te komen. Van de Winkel verwacht dat Genmab dit in significant kortere tijd zal gaan lukken mochten de huidige onderzoeken slagen.

Net als praktisch alle andere biotechbedrijven heeft Genmab nog nooit dividenden uitgekeerd. Het Amerikaanse Amgen is daar onlangs mee gestart en is daarmee uniek. Topman Van de Winkel noemt het uitkeren van dividenden leuk voor beleggers maar het toont tevens een gebrek aan ideeën om het kapitaal een waardevollere manier voor beleggers in te zetten. Van de Winkel sluit dividenduitkeringen niet uit, maar verwacht niet dat Genmab het binnen afzienbare termijn zal gaan doen.

Verschillen perceptie VS en EU

Van Winkel benadrukt dat hij grote verschillen ziet in de percepties van Europese en Amerikaanse beleggers. Waar het in Europa veel meer om de resultaten zoals de winst per aandeel en de dividenden gaat, kijken Amerikanen veel meer naar de inhoud en potentie van producten en de pijplijn. “Europese beleggers lijken een sterke koudwatervrees te hebben” zo meldde Van de Winkel. In de VS hebben beleggers al veel succesverhalen meegemaakt en is er het besef dat het veel zaaien en dan pas oogsten is. Amerikaanse beleggers kijken veel meer naar de potentie van technologie en de belofte van nieuwe producten dan het financiële plaatje, zo meent Van de Winkel.

Details aandeel Genmab

Het midkap aandeel Genmab , dat in 1999 met behulp van 5 venture capital en pensioenfondsen werd opgericht, wordt op de NASDAQ OMX Kopenhagen verhandeld en heeft een marktkapitalisatie van circa 1,9 miljard dollar. In 2000 had het bedrijf haar beursgang in Kopenhagen. Vanaf begin juni dit jaar wordt het aandeel ook als ADR in de VS verhandeld. Genmab heeft diverse partners, waarvan GlaxoSmithKline en Janssen Biotech in Nederland de bekendsten zijn. Het aandeel Genmab wordt momenteel voor zo’n 75 procent door Europeanen beheerd, de rest is in Amerikaanse handen. De peergroep van het bedrijf zit vooral in de VS. Het Duitse Morphosys komt van de Europese bedrijven het dichtst in de buurt van Genmab .