Aalberts Industries onder druk

Aalberts Industries meldde vandaag in een persbericht dat het geconfronteerd wordt met tegenvallende marktomstandigheden. Het Doornse bedrijf spreekt van een algehele vertraging in haar belangrijkste markten. Voor 2008 rekent het bedrijf op een 15 tot 20% lagere winst. Vandaag zetten diverse analisten hun koersdoelen voor het aandeel omlaag. Voor de komende jaren verwachten analisten desalniettemin een stijgend resultaat per aandeel. De laatste jaren noteerde het bedrijf met vrij stabiele koers/winst-verhoudingen.

Door de taxatie van de winst per aandeel over 2008 en de fors lagere beurskoers is de huidige koers/winst-verhouding van het bedrijf historisch laag rond 4,5. Ook voor 2009 is deze ratio zeer laag. Uiteraard zijn deze ratio’s gebaseerd op de consensus van de taxaties van de analisten en de huidige beurskoers. Met een lagere winst per aandeel zal uiteraard de koers/winst-verhouding weer stijgen.

Vandaag zetten SNS Securities en Petercam hun koersdoelen voor het aandeel behoorlijk terug naar respectievelijk 8,70 euro en 7 euro. Beide effectenhuizen hebben hun winsttaxaties voor het bedrijf neerwaarts bijgesteld. Petercam zet het advies op hold en SNS Securities handhaaft het koopadvies. Analist Izaks van het Nederlandse beleggingsblad Beleggers Belangen gaat ervan uit dat de winstdaling toch nog beperkt kan blijven door de invloed van kostenbesparingen. Izaks handhaaft vandaag het koopadvies.

Als reactie op de tegenvallende marktomstandigheden heeft Aalberts Industries maatregelen getroffen. De onderneming heeft haar wereldwijde personeelsbestand in de laatste maanden met circa 650 personen afgebouwd en heeft de daarbij behorende incidentele lasten genomen.