K+S Group beste in de DAX

Het Duitse K+S Group (Kali und Salz) behoort dit jaar tot de minst slecht presterende bedrijven van de Duitse DAX . Het aandeel Volkswagen steekt bij onze oosterburen met haar extreem positieve performance ver boven de rest uit. De performance, door de uitoefening van long calls van Porsche op het aandeel Volkswagen is echter een geval apart. In de recente zeer volatiele periode bleef K+S Group relatief sterk liggen. Het aandeel maakt sinds deze herfst deel uit van de DAX . Dit zou een reden voor de sterkere prestaties van het aandeel. Het aandeel zou wellicht nog niet in alle DAX -mandjes verhandeld worden waardoor de performance van het bedrijf wat meer kan afwijken dan die van de DAX .

Multiples aantrekkelijk
Analisten gaan voor 2008 en 2009 uit van fors hogere resultaten per aandeel. Voor 2008 ligt de consensus van de taxaties op 5,84 euro en voor 2009 op 7,28 euro. Door de gedaalde beurskoers zijn ook de koers/winst-verhoudingen van het aandeel geschrompeld. Dit beeld zien we ook terug bij veel van de andere DAX -aandelen. Mocht K+S Group op dit koersniveau blijven en de taxaties van de dividenden per aandeel van de analisten komen uit dan is het dividendrendement extreem fors over 2008. Ook over 2009 ligt de consensus op een hoger nominaal dividend per aandeel, hetgeen dus een nog hoger dividendrendement op zou kunnen leveren. Uiteraard is dit sec gebaseerd op de taxaties van de analisten, welke dagelijks kunnen wijzigen. Vandaag zette het Engelse HSBC haar koersdoel voor het aandeel fors terug tot 40 euro van 81,25 euro.

Teruggang productie
Begin december meldde K+S Group dat het haar productie van Q1 volgend jaar aan het terugschroeven is. Het bedrijf zal in Q1 net als bij diverse bedrijven in Nederland ook werktijdverkorting aanbieden. Na Q2 van 2009 verwacht het bedrijf dat de productie weer fors zal aantrekken.