Fortis hoger na herziening kaspositie

Na herziening van zijn kaspositie is Ageas vandaag flink gestegen op de AEX en BEL20. Het aandeel Ageas staat momenteel 12% hoger op 1,03 euro. Ageas boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 152 miljoen euro na herziening van de cijfers van 14 november. De handel in het aandeel Ageas werd vandaag weer hervat en als gevolg hiervan schoot de koers van het aandeel Ageas omhoog.

Gevolgen
Ageas zegt dat het arrest drie belangrijke gevolgen heeft. In de eerste plaats is de voorgenomen verkoop van Ageas Insurance (verzekeringen) Belgium aan de Franse bank BNP Paribas opgeschort. Gevolg hiervan is dat het bedrijfsonderdeel opnieuw in de boeken van Ageas geplaatst kan worden.

Daarnaast meldde Ageas dat de oprichting van het onderdeel voor de gestructureerde kredietportefeuille waar Ageas een belang van 66% in zou krijgen, niet door de Ageas Holding verantwoord. Dit onderdeel maakt namelijk geen deel uit van de deal met BNP Paribas en wordt daardoor niet tot de activa wordt gerekend zolang de overeenkomst tussen BNP Paribas en Ageas is opgeschort.

CASHES
Als derde worden de transacties die behoren tot de CASHES niet verwerkt zolang de overeenkomst tussen BNP Paribas en Ageas is uitgesteld. CASHES zijn door Ageas Bank uitgegeven verplicht converteerbare obligatieleningen die aflosbaar zijn in aandelen Ageas , waarin de twee holdings optreden als medeschuldenaren.

Nettowinst
Het eigen vermogen van Ageas daalt naar 6,7 miljard euro nu de verkoop van Ageas Insurance Belgium is uitgesteld. Ageas kan de meerwaarde van de verkoop niet verrekenen. De nettowinst van Ageas over het derde kwartaal is 152 miljoen euro tegen 135 miljioen euro in vergelijking met eerdere cijfers afgegeven op 14 november.