Uitzendsector onder de loep

De uitzendsector in Nederland begint nu echt de gevolgen van de economische malaise te merken. In de afgelopen jaren was er een enorme groei in de uitzendbranche, maar hier is nu een keerpunt bereikt. Uit cijfers van het CBS Corp. blijkt dat het aantal uren dat uitzendkrachten hebben gewerkt, afgenomen is met 3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Daling sinds 4 jaar
Voor het eerst in ruim 4 jaar is er geconstateerd onder de uitzendkrachten met het meest flexibele dienstverband, dat er een daling van het aantal gewerkte uren in het derde kwartaal is geweest ten opzichte van het vorige jaar. In de eerste twee kwartalen van dit jaar liep de groei terug tot ongeveer 4 %. In 2007 was de stijging van het aantal uitzend-uren nog 10% en in 2005 en 2006 zelfs nog ongeveer 20%. Bij een economische neergang zijn de eerste banen die eruit vliegen die van uitzendkrachten. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 uitzendkrachten.

Ook het vaste personeel is de klos, omdat er te weinig werk is. In eind december en januari komen veel mensen noodgedwongen thuis te zitten, terwijl andere bedrijven bij het Ministerie van Sociale Zaken werktijdverkorting hebben aangevraagd en gekregen hebben.

Volgens Remco Icke, woordvoerder van uitzendkoepel ABU zijn uitzendkrachten nog goed te herplaatsen. 'Er was in allerlei sectoren tot voor kort sprake van krapte, zoals in de zorg, de retail of de bouw. Die krapte kunnen we nu oplossen met mensen die vrijkomen. Ik heb begrepen dat de mensen die bij DAF vandaan kwamen, heel snel weer herplaatst zijn.'

Als we de negatieve berichten mogen geloven van het bedrijfsleven dan komen er naar verwachting veel werklozen bij. Een lichtpuntje voor de uitzendsector is dat op middellange termijn de vergrijzing voor nieuwe vraag zal zorgen.

USG People NV
USG wil met de mogelijkheid om preferente aandelen uit te geven, zich beschermen tegen een vijandige overname. USG zal zich op 23 december haar aandeelhouders raadplegen. In totaal gaat het om 65 miljoen preferente aandelen, wat net iets meer dan 50% van het aandelenkapitaal zal vertegenwoordigen. De aandelen zouden in bezit komen van een stichting, die vertegenwoordigd zal worden door onafhankelijke bestuurders.

Oprichter van USG People NV , Alex Mulder is nog steeds één van de grootste aandeelhouders. Uit een melding van de AFM op 15 september blijkt dat hij ongeveer 20,4% van de aandelen in handen heeft. Mulder maakt ook deel uit van de raad van commissarissen van USG People NV , die het ook voorstander is van het voorstel voor de beschermingsconstructie. De koers van USG is net als andere uitzenders behoorlijk hard gedaald door de economische malaise. Als we de slotkoers van een jaar geleden (17 december) erbij halen, dan stond het aandeel een stuk hoger met 19.02 euro. Het aandeel sloot gisteren op een bedrag van 9.39 euro. Dit is een daling van het aandeel van ongeveer 51% in een jaar tijd.

Randstad
Marktleider in Nederland, Randstad , heeft onlangs gemeld op een analistendag dat de omzet per werkdag in oktober met 9,5% is gedaald en dat november geen andere trend zal laten zien. Een woordvoerder van Randstad gaf aan dat zij de markt nog niet ziet aantrekken. Er zijn onlangs allemaal berichten naar buiten gekomen over het banenverlies bij bedrijven. Neem als voorbeeld de autofabrikanten in Europa. Randstad heeft ook klanten in die sector en zullen de gevolgen in die sector ook voelen.

Randstad was op de analistendag ook ingegaan op de bandbreedte voor de winstgevendheid in goede en slechte tijden. De operationele marge voor afschrijvingen moet gemiddeld op de 5-6% liggen en in slechtere tijden mag het niet onder de 4% komen. De analistenvrees van Randstad ’s doelen is de haalbaarheid van de 4% in deze slechtere tijden.

De koers van Randstad is net als USG ook hard gedaald. Als we de slotkoers van een jaar geleden (17 december) erbij halen, dan stond het aandeel op een waarde van 26,12 euro. Het aandeel sloot gisteren op een bedrag van 14.31 euro. Dit is een daling van het aandeel van ongeveer 45% in een jaar tijd.

Het verschil tussen Randstad en USG is dat USG een relatief hogere schuld heeft. Dit mede door de buitenlandse overnames die het heeft gedaan in de afgelopen jaren. Analisten van ING menen dat de vereiste ratio’s voor bijv rentedekking en de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen nog zeker haalbaar door de conservatieve financieringswijze en doordat er gunstige renteafspraken zijn gemaakt door USG.

Adecco
Het grootste uitzendconcern van de wereld, heeft als gevolg van deze treurige economische tijden hun doel voor de operationele marge moeten bijstellen. De operationele marge voor Adecco lag op 5%. In de eerste twee kwartalen van 2008 is het Adecco nog wel gelukt om de 5% te halen. Voor de komende kwartalen gaat dit voor Adecco zeker niet lukken en in 2009 als geheel gaat dit zeker niet op. Het bedrijf houdt zich wel vast aan de 5% marge, alleen dan voor de middellange termijn.

De koers van Adecco is net als de bovengenoemde aandelen flink gedaald. Als we de slotkoers nemen van een jaar geleden (17december) erbij halen, dan stond het aandeel op een waarde van 36.15 euro. Het aandeel sloot gisteren op een bedrag van 23.75 euro. Dit is een daling van het aandeel van ongeveer 34,5% in een jaar tijd.

Analisten over de aandelen

Randstad
Het aandeel Randstad heeft in totaal 24 adviezen toebedeeld gekregen, waarvan er 8 koop-, 10 houd- en 6 verkoopadviezen zijn. Dit resulteert in een neutrale consensus met een rating van 2,5 ster van de 5. De slotkoers noteerde gisteren 14.31 euro, terwijl het gemiddelde koersdoel op 18.50 euro staat.

De 5 meest recente adviezen voor het aandeel zijn 1 koopadvies en 4 verkoopadviezen. Dit is een vrij negatieve consensus van de recentste adviezen. Het gemiddelde koersdoel van deze 5 adviezen ligt op een bedrag van 13.6 euro. Dit is veel lager dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten en zelfs lager dan de huidige koers van het aandeel.

USG People NV
Het aandeel USG heeft in totaal 18 adviezen toebedeeld gekregen, waarvan er 6 koop-, 7 houd- en 5 verkoopadviezen zijn. Dit resulteert net als bij Randstad in een neutrale consensus met een rating van 2,5 ster van de 5. De slotkoers noteerde gisteren 9.39 euro, terwijl het gemiddelde koersdoel op 9.70 euro staat.

De 5 meest recente adviezen voor het aandeel zijn 1 houd-, 1 koopadvies en 3 verkoopadviezen. Dit is een negatievere consensus als van alle analisten bij elkaar. Het gemiddelde koersdoel van deze 5 adviezen ligt op een bedrag van 7.6 euro, wat stuk lager is dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten en ook een stuk lager is dan de huidige koers van het aandeel.

Adecco
Het aandeel Adecco heeft in totaal 15 adviezen toebedeeld gekregen, waarvan er 4 koop-, 7 houd- en 4 verkoopadviezen zijn. Dit resulteert in een neutrale consensus met een rating van 2,5 ster van de 5. De slotkoers noteerde gisteren 37.02 CHF, terwijl het gemiddelde koersdoel op 49.00 CHF staat.

De 5 meest recente adviezen voor het aandeel zijn 1 houd-, 1 koopadvies en 3 verkoopadviezen. Dit resulteert net als de bovengenoemde aandelen in een negatievere consensus dan van alle analisten. Het gemiddelde koersdoel van deze 5 adviezen ligt op een bedrag van 38,5 CHF, wat ruim 10 CHF lager is dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten en maar net hoger is dan de slotkoers van gisteren.

Conclusie
Wat op te merken is dat voor alle drie de aandelen de meest recent adviezen stukken negatiever zijn dan voor het geheel van uitstaande adviezen. De koersdoelen van de aandelen liggen ook veel lager bij deze recentere adviezen. Opmerkelijk is dat bij USG het gemiddelde koersdoel van de meest recente adviezen lager is dan de huidige koers van het aandeel.