Forse afboeking verwacht bij AkzoNobel

Maandag werd bekend dat het Nederlandse AkzoNobel zijn chemietak versterkt door de overname van de Duitse chloorfabrikant LII Europe. Het chemie- en verfconcern uit Amsterdam heeft een bindend bod gedaan op LII Europe, maar heeft geen financiële details bekend gemaakt. Het aandeel heeft op dit moment een licht positieve consensus.

LII Europe
De verwachting is dat AkzoNobel niet diep in de buidel zal hoeven tasten. In oktober van dit jaar vroeg de Duitse chloorfabrikant uitstel van betaling aan omdat het concern in de financiële problemen was geraakt. Op dit moment telt LII Europe 360 medewerkers en heeft een jaaromzet van 120 miljoen euro.

AkzoNobel , dat 60.000 medewerkers telt en een jaaromzet realiseert van 14,4 miljard euro, verwacht met de fabrieken van LII Euorpe synergievoordelen te halen met de eigen twee fabrieken in Duitsland. Daarnaast verwacht het chemieconcern door de overname zijn positie in de markt voor matronloog te versterken. Matronloog is een bijproduct van chloor.

Vorige week werd al bekend dat AkzoNobel een meerderheid heeft verworven in de Japanse joint venture Kayaku AkzoNobel . Akzonobel heeft zijn belang uitgebreid van 50% naar 75%. Het bedrijf in Japan levert organische peroxides. De samenwerking is al meer dan veertig jaar geleden ontstaan.

Aandelen ingetrokken
Op dinsdagmorgen heeft AkzoNobel bekend gemaakt dat het zijn aandelen die zijn ingekocht in het kader van het aandeleninkoopprogramma heeft ingetrokken. De aandeleninkoop werd op 17 maart gestart en vervolgens uitgesteld op 29 september. In deze periode heeft Akzonobel voor bijna 1,5 miljard euro aandelen ingekocht, wat neerkomt op bijna 32 miljoen stuks.

Afboeking
Verwacht wordt dat diverse AEX -fondsen aan het einde van dit jaar tientallen miljarden euro’s aan waarde zullen moeten afboeken, waaronder AkzoNobel . Dit als gevolg van overnames waarbij deze concerns grote bedragen aan goodwill hebben betaald. Goodwill vertegenwoordigt het verschil tussen prijs die is betaald en de waarde van de totaal verworven activa en passiva. Accountants analyseren aan het einde van het jaar of en zo ja in weke mate bedrijven moeten afboeken. Afgelopen jaar nam AkzoNobel het Britse ICI over waarvoor het concern een fikse premie betaalde op de aandelenkoers. Verwacht wordt dat het chemieconcern een forse afboeking zal doen op de verworven activa en passiva omdat de verwachte kasstromen die werden verwacht ten tijde van de overname niet worden gehaald.

Voor het aandeel staan op dit moment 16 koop-, 11 houd- en 5 verkoopadviezen uit, wat een positieve consensus oplevert. Bij onder meer de analisten van UBS behoort het aandeel tot de favoriete aandelen binnen de sector. Mede daarom hebben de analisten een koopadvies uitstaan.