Tilmant 'treft geen blaam'

Bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING is van mening dat hem geen blaam treft voor het zware weer waarin ING door de kredietcrisis in terecht is gekomen. Volgens Tilmans werd de bank hoogstens verrast door de ontwikkelingen. ING kreeg van de Nederlandse overheid een lening van 10 miljard euro. Ten opzichte van de AEX is het aandeel ING een absolute underperformer.

Van winst naar verlies
In 2007 wist ING nog een winst te realiseren van 9,2 miljard euro bij een omzet van 77 miljard euro. In 2008 begon het conglomeraat barsten te tonen. De beurswaarde van het aandeel ING daalde van 56 miljard euro tot 13 miljard euro. In het derde kwartaal van 2008 werd een verlies geboekt van 585 miljoen euro.

Tilmant ontving over 2007 een bonus van 3,5 miljoen euro. Voor 2008 heeft de topman zijn bonus ingeleverd. Tilmant is van mening dat zaken doen onmogelijk wordt als de bankverzekeraar geen risico’s meer neemt. De activiteiten van ING in de Verenigde Staten heeft het concern veel winst opgeleverd. Echter maken deze het concern nu kwetsbaarder dan concurrenten. Daarnaast heeft ING als relatief grote internationale bank meer last van de crisis dan een lokale bank. Tilmant stelt uiteraard dat Nederlands geld nog altijd veilig is bij de ING. Dit omdat de kapitaalbuffer sterk is en de overheid steun geeft, aldus de topman.


Bron: Thomson Reuters

Absolute underperformer
De bovenstaande grafiek laat de rendementen zien van het aandeel ING (blauw) tegenover de AEX -index (rood) over geheel 2008. Duidelijk is te zien dat vanaf halverwege oktober, toen de crisis hard begon toe te slaan, het aandeel ING zeer sterk daalde. Op dat moment, 14 oktober, stond het aandeel reeds op een verlies van 50%. Dit stond toen nog op hetzelfde niveau als de AEX dat ook een negatief rendement liet zien van 50%. Sindsdien is het rendement van het aandeel ING alleen maar verslechterd. Op dit moment heeft het aandeel een negatief rendement van ongeveer 72%. De AEX -index heeft stelt daar een negatief rendement van bijna 52% tegenover, wat dus op hetzelfde niveau is al halverwege oktober.