NOVA top 5 onder de loep

Maandag heeft actualiteitenprogramma NOVA zijn NOVA Beurs Top-5 2009 gepresenteerd. De uitzending kunt u hier terugvinden. Vanaf de autosloperij in het Noord-Hollandse Blokker blikken 5 analisten terug op 2008 en selecteren zij ieder individueel 5 beursfondsen voor 2009.

Hieronder staat de betreffende uitzending:De onderstaande grafiek toont de rendementen van de AEX (groen), de dolfijnen (blauw) en NOVA (geel). De AEX laat een negatief rendement zien van meer dan 50%. De analisten die meededen aan de NOVA Beurs Top-5 van 2008 deden het slechter dan de index met een negatief rendement van 55%. De dolfijnen doen het het slechtst met een negatief rendement van 59%.Hieronder volgen de individuele keuzes van de beursanalisten:

Piet Roeland (Theodoor Gilissen) 1. KPN
2. Imtech
3. CSM
4. DSM
5. ING
Disclaimer: Geen privé positie in deze aandelen. Zakelijk kan de werkgever wel een belang hebben

Michel van der Stee (Van Lanschot Bankiers) 1. AkzoNobel
2. Imtech
3. Vopak
4. SBM Offshore
5. KPN
Disclaimer: Michel van der Stee heeft zakelijk posities in AkzoNobel (obligaties), en belegt zakelijk in aandelen SBM

Corné van Zeijl (SNS Asset Management) 1. Arcelor Mittal
2. AMG
3. Nutreco
4. Fugro
4. TomTom
Disclaimer: Corné van Zeijl belegt zakelijk overwogen in deze aandelen

Evert Waterlander (ABN AMRO) 1. KPN
2. Arcelor Mittal
3. CSM
4. TomTom
5. Imtech
Disclaimer: Evert Waterlander heeft geen persoonlijke positie in deze fondsen. Zakelijk kan de werkgever wel een belang hebben

Cees Smit (Today's Beheer) 1. Randstad
2. Crucell
3. TomTom
4. Arcelor Mittal
5. CSM
Disclaimer: De klanten van Today's Beheer kunnen long posities hebben in deze aandelen. Privé heeft Cees Smit geen posities in deze fondsen

De Top-5 voor 2009 van de analisten gezamelijk, oftewel: NOVA's Beurs Top-5 2009:

 • KPN
 • Randstad
 • CSM
 • Imtech
 • TomTom


  Analist heeft de aandelen kort onder de loep genomen.

  KPN Voor het aandeel KPN staan op dit moment 27 koop-, 6 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Hiermee heeft het aandeel een zeer positieve consensus. Het dieptepunt van de koers van het aandeel lag afgelopen jaar 2008 zoals van vele aandelen in oktober. Op 13 oktober noteerde het aandeel 8,10 euro. Op dit moment staat het aandeel rond de 10 euro.

  Randstad Op dit moment zijn er voor het aandeel Randstad 9 koop, 10 houd- en 7 verkoopadviezen afgegeven. Het aandeel Randstad is afgelopen jaar gedaald van 27 euro tot 14 euro. Op 27 okotber noteerde het aandeel op haar alltime low van 11,17 euro.

  CSM Voor het aandeel CSM staan op dit moment 3 koop-, 11 houd- en 2 verkoopadviezen uit. De consensus is hiermee neutraal. Analisten verwachten gemiddeld genomen een geringe outperformance van de koers van het aandeel. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 13,24 euro, wat een verwacht rendement oplevert van net iets meer dan 15%. De koers van het aandeel CSM is in een jaar tijd gedaald van 23 euro tot 11,50 euro. Het dieptepunt van de koers lag op 25 november op 9,43 euro. Sindsdien is de koers langzaam omhoog gekrabbeld.

  Imtech Voor het aandeel Imtech staan op dit moment 8 koop- en 2 houdadviezen tegenover 1 verkoopadvies. De consensus is hiermee vrij positief. De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 17 euro tot 12 euro. Het dieptepunt van de koers lag 27 oktober op 10 euro.

  TomTom Op dit moment zijn er voor het aandeel TomTom 10 koop-, 9 houd- en 12 verkoopadviezen afgegeven. Analisten zijn hiermee zeer verdeeld over het aandeel. De consensus is ligt negatief. De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 52 euro begin januari tot ongeveer 5 euro (31 december). Hiermee is het aandeel één van de grootste dalers van het afgelopen jaar.