Fortis Bank gered door NBB

De Franstalige Belgische krant L’ Echo schreef vrijdagmorgen dat zonder het ingrijpen van de Belgische centrale bank Ageas failliet was gegaan. De krant baseert zich op een rapport van de Europese Commissie over de beslissing in het Ageas -dossier. Uit het rapport blijkt dat de Ageas -Bank de periode van 29 september tot 3 oktober alleen heeft overleefd doordat het concern enorme leningen werd toebedeeld door de NBB ( NBB ).

90 miljard euro
Op 29 september leende de Centrale Bank België een bedrag van 29 miljard euro. Op het toppunt van de crisis, 3 oktober, was dit bedrag opgelopen tot ongeveer 90 miljard euro. Volgens L’ Echo was het geheel aan de centrale bank van België te danken dat Ageas overeind bleef. Verder schrijft L’ Echo dat Ageas bank vanwege de Europese eisen inzake mededinging de aankomende twee jaar niet in de top-2 mag staan van beste aanbiedingen met betrekking tot rendement voor spaarrekeningen en betaalrekeningen.

Stevig verlies
Eind december werd al bekend dat Ageas een stevig verlies had geleden door de uitstel van de verkoop van onderdelen aan de Franse Bank BNP Paribas. Het betrof een verlies van 295 miljoen euro. Ageas kocht Amerikaanse dollars en Britse ponden om de verkoop van onderdelen af te ronden.

Lagere koers
Reden voor de aankoop van Amerikaanse dollars en Britse ponden was vanwege de portefeuille met probleemkredieten die Ageas diende te verkopen in valuta en ervoor koos om deze in dollars en ponden te laten voldoen. Ageas realiseerde het grote verlies van 295 miljoen euro doordat de Belgische rechter op 12 december jongstleden besloot de verkoop aan BNP Paribas op te schorten. Na deze uitspraak besloot Ageas de ponden en dollars weer te verkopen tegen een fors lagere koers aangezien beide valuta sterk zijn gedaald de afgelopen periode.

Eigen vermogen
Het netto eigen vermogen van Ageas is door het extra verlies gedaald naar 6,4 miljard euro. Ageas liet vorige week nog weten naar aanleiding van de uitstel van de verkoop aan BNP Paribas nog een eigen vermogen van 6,7 miljard euro te hebben.De koers van het aandeel Ageas is in een jaar tijd gedaald van 18 euro tot ongeveer een schamele 1 euro. Sinds 15 oktober 2008 ligt de koers van het aandeel al rond dit getal. Diverse analisten hebben inmiddels hun opinie voor het aandeel geschrapt.