Galapagos verrast analisten

Het Belgische Biotechnologiebedrijf Galapagos gaat met zijn medicijn tegen gewichtsverlies de preklinische ontwikkelingsfase in. Dit maakte het concern maandagmorgen bekend. Analisten noemen de berichtgevingen van Galapagos verrassend. Op dit moment zijn er geen verkoopadviezen voor het aandeel afgegeven waardoor de consensus van het aandeel positief is.

Gewichtsverlies
Galapagos gaat met een kandidaatmedicijn tegen cachexia de preklinische ontwikkelingsfase in. Cachexia wordt veroorzaakt door ziektses als kanker en aids en ouderdomsziekten. Het zorgt voor het verlies van eetlust, gewicht en spiermassa bij mensen die niet actief op dieet staan. Galapagos schat de markt voor het middel tegen cachexia in de buurt van één miljard euro.

Het preklinische kandidaat medicijn G100192 van Galapagos bindt zich sterk en selectief aan androgene receptoren. Hierdoor is dit kandidaat medicijn mogelijk effectief zonder de cardiovasculaire-, prostaat- of andere bijwerkingen die meestal samengaan met deze therapie. Galapagos streeft naar een eenmaal daagse tablet die de spiermassa en –functie verbetert en daarnaast minimale invloed heeft op de hormoon-balans van de cachexia patiënt. De resultaten van uitgevoerde dierstudies geven Galapagos vertrouwen dat dat doel haalbaar is.

In het SARM programma is de strategie van Galapagos om het kandidaat medicijn eerst voor cachexia te ontwikkelen, met botontkalking als mogelijke tweede indicatie. In februari 2008 liet Galapagos weten dat het SARM programma een beperkte opname van het werkzame molecuul in het bloed liet zien. De onderzoeksgroep van Galapagos in het Biocitech Park in Romainville heeft vervolgens een doorbraak gerealiseerd met de werkzaamheid en opname van het molecuul, en dat heeft binnen 10 maanden geleid tot een preklinisch kandidaat medicijn.

Verrast
Analist Jan de Kerpel van KBC Securities noemt de berichtgevingen van Galapagos verrassend. De analist merkt op dat het concern vorig jaar februari meldde het SARM programma te stoppen. De Kerpel vraagt zich dan ook af of het biotechconcern de focus verlegt omdat andere programma’s op moeilijkheden stuiten. De analist heeft momenteel een koopadvies voor het aandeel uitstaan met een koersdoel van 5 euro.

Voor het aandeel staan op dit moment 4 koopadviezen en 1 houdadvies uit. Er staan geen verkoopadviezen uit waardoor de consensus voor het aandeel positief is.