Allianz neemt belang in Commerzbank

Vorige week werd bekend dat Allianz voor 1,1 miljard euro een belang neemt in het nieuwe Commerzbank. De participatie bestaat uit collateralized debt obligations en komt neer op 14%. In aanloop naar de bekendmaking hiervan zakte de koers van Allianz behoorlijk. Het aandeel verloor in korte tijd 10 euro en noteert nu rond de 66 euro. Handelaren in Frankfurt oordelen dat de staatsinjectie bij Commerzbank een goede zaak is. Hierdoor zou de overname van de Dresdner Bank nu zeker moeten zijn. De overgang van de Dresnder Bank van Allianz naar Commerzbank is al tijden lang een gespreksonderwerp.

Analist Andreas Weese van Unicredit staat het aandeel vanaf 7 november op “buy”met een koersdoel van 128 euro. Weese is echter nog onzeker over de eventuele extra afschrijvingen. Bij de analisten van ABN AMRO blijft het aandeel op de kooplijst staan. Zij stellen dat de solvabiliteitsratio’s van het bedrijf solide zijn en rond de 160%. Ook bij het Franse Société Générale blijft het aandeel op de kooplijst staan met een koersdoel van 105 euro. Het Duitse DZ Bank stelt dat Allianz nu verlost is van de giftige assets van de Dresdner Bank. DZ Bank sluit echter niet uit dat Allianz nu wel een aandelenemissie zou moeten doen maar de risico’s en de impact hiervan zou al ver in de huidige koers verdisconteerd zijn. Merill Lynch noemt de solvabiliteit en de waardering van het aandeel beiden zeer aantrekkelijk.

De consensus over het aandeel Allianz is al tijden zeer positief. Het aandeel noteert op extreme afstand van haar gemiddelde koersdoel van 112 euro (slotkoers afgelopen vrijdag 9 januari 66,67 euro). De meeste analisten noemen het aandeel fors ondergewaardeerd. Voor 2008 wordt echter een fors lagere winst per aandeel verwacht. De consensus van de taxaties ligt nu op 1,75 euro, hierdoor komt de k/w van 2008 op 38 te liggen. Voor 2009 ligt de consensus van de taxaties van het resultaat per aandeel op 11,20 euro. Hierdoor noteert het aandeel met een k/w van 2009 van net 6. De analisten verwachten dit jaar dat Allianz 4,68 euro per aandeel aan dividend uit gaat keren. Op basis van de huidige koers komt dan het dividendrendement op 7% te liggen.