Citigroup gaat onderdelen afstoten

Het Amerikaanse Citigroup heeft al aangekondigd hard in haar personeelsbestand te gaan snijden maar meldt nu ook bezig zijn om complete divisies af te gaan stoten. Dit nieuws is enigszins frappant omdat Citigroup juist een sterke voorstander was om het geheel te behouden. De Amerikaanse overheid heeft nu al ruim 45 miljard dollar in het bedrijf geïnvesteerd en eist nu ook hardere ingrepen. In het afgelopen jaar verloor Citigroup ruim 20 miljard dollar door slechte onaflosbare leningen. De verliezen zullen echter nog hoger worden door extra verliezen door problemen bij de Amerikaans-Nederlandse chemiegroep LyondellBasell. Afgelopen vrijdag meldde Citigroup dat het in het vierde kwartaal ruim 1,4 miljard dollar hierdoor heeft verloren. LyondellBasell heeft uitstel van betaling aangevraagd, Citigroup heeft in totaal ruim 2 miljard dollar bij het bedrijf uitstaan.

In eerste instantie gaat het om haar makelaarsafdeling Smith Barney. Wellicht dat deze divisie in een jointventure met Morgan Stanley zou kunnen komen. Waarschijnlijk wordt dit nieuws deze week bevestigd. Met de jointventure is een totaal bedrag van rond de 6 miljard dollar gemoeid. Morgan Stanley zou net wat meer dan 3 miljard dollar op de tafel willen leggen om een 51% belang in de jointventure te verkrijgen. De totale waarde van Smith Barney ligt rond de 15 miljard dollar. De Wall Street Journal meld dat met de deal eist Morgan Stanley een optie om het restant van de jointventure op een termijn van drie tot vijf ook over te kunnen kopen.

Bij de toekomstige jointventure zouden 20.000 mensen kunnen werken en zou ook als zelfstandige entiteit kunnen gaan opereren. Dit zou zeer frappant zijn want dit betekent de terugkeer van de grote zelfstandige makelaars op Wall Street . Eind jaren negentig werden al deze bedrijven stuk voor stuk opgekocht door de grote zakenbanken.

Citigroup overweegt verder ook dat het er op spint om een aparte divisie op te zetten met daarin alle slechte leningen en rommelhypotheken: een bad bank. Hierdoor zou de gewone balans er een stuk beter uitzien maar uiteindelijk blijven de exposures ongewijzigd. Onduidelijk is of Citigroup deze bad bank af wil gaan stoten na de opzet. De verkoop van de Mexicaanse dochter Banamex gaat uiteindelijk toch niet door zo meldt het bedrijf ook.

Door alle perikelen werd er ook ingegrepen bij het management van Citigroup . Waarnemend voorzitter Robert Rubin zal het bedrijf gaan verlaten. Hiervoor zat Chuck Prince op deze zetel. Ook de positie van de voorzitter Win Bischoff zou in het gedrang staan zo stelt de Wall Street Journal.