Van outperformer naar underperformer

Afgelopen vrijdag maakte chipfabrikant ASM International bekend 200 bannen te zullen schrappen en een deel van het bedrijf te verplaatsen naar Singapore. Het bedrijf stelt last te hebben van een afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterde economische omstandigheden. Analisten blijven bij hun eerder afgegeven advies voor het aandeel.

Verplaatsing productie
ASM International gaat 200 banen schrappen in Almere en verplaatst een deel van het bedrijf naar zijn locatie in Singapore. Het concern vindt zich genoodzaakt deze stappen te ondernemen vanwege de afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterende economische omstandigheden.

De kosten van de reorganisatie die in 2009 zal gaan plaatsvinden, zullen ongeveer 25-30 miljoen euro gaan bedragen. De reorganisatie heeft betrekking op één van de vier productlijnen van de zogenoemde front-enddivisie. Door de economische omstandigheden is het proces van de verplaatsing activiteiten, die al langer op de agenda stonden, versneld in werking getreden.

De front-enddivisie, het zorgenkindje van ASM International , maakt machines voor de eerste stappen in het productieproces van chips. Het onderdeel, dat onder grote druk staat van kritische aandeelhouders, stapelt al jaren verlies op verlies.

In totaal blijven er na de reorganisatie nog 350 medewerkers van ASM International over in Europa, waarvan een groot deel in Almere. Zij gaan zich concentreren op de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de productlijn die naar Singapore wordt verplaatst en op de verkoop van alle front-end producten.

focus
Analist Eric de Graaf van effectenhuis Petercam vindt dat de reorganisatie niet als een verrassing komt. De analist vindt deze logisch gelet op de halfgeleidermarkt. De analist heeft wel naar aanleiding van het bericht zijn koersdoel voor het aandeel verlaagd van 9 euro tot 8,40 euro. Volgens de analist moet de focus van het bedrijf volledig gericht zijn op kostenbesparingen nu de economische teruggang lang en zwaar kan gaan worden. Het houdadvies blijft door de analist gehandhaafd.

SNS Securities verwacht ondanks de genomen maatregelen een toenemend verlies bij de frond-enddivisie. De analisten stellen dat het bedrijf de noodzakelijke maatregelen neemt voor de verslechterde economische omstandigheden in 2009 en voor het veiligstellen van een herstel in 2010.

De analisten van ABN AMRO vinden dat de reorganisatie vrij fors is. Het schrappen van 200 banen komt neer op 40% van het totale personeelsbestand. De analisten vinden het veelbelovend dat ASM International de economische neergang aangrijpt om de front-enddivisie te reorganiseren. Zij vragen zich echter af of dit voldoende zal zijn om de winstgevendheid van het onderdeel te herstellen, zeker gezien de slechte omstandigheden op de markt voor halfgeleiders. De analisten blijven bij hun houdadvies.De bovenstaande grafiek toont de rendementen van ASM International (blauw) en het gemiddelde van alle indices genoteerd aan Euronext Amsterdam (rood) genomen over één jaar. De grafiek toont duidelijk aan dat ASM International lange tijd op basis van rendement de index versloeg. Het aandeel noteerde lange tijd een positief rendement. Dit vooral veroorzaakt door het bod van Applied Materials op onderdelen van ASM International . Nadat het Amerikaanse concern zijn bod op het concern midden november 2008 introk, stond het rendement van het aandeel inmiddels vrijwel gelijk met dat van de indices. Sindsdien is het aandeel een underperformer geworden en is dat tot op heden nog steeds. Het aandeel noteert een rendement van -52%, waar de indices een gemiddeld rendement noteren van -44%.