Boskalis business update: sterk derde kwartaal en voortgang op de belangrijke strategische thema’s

Boskalis heeft een druk en sterk derde kwartaal afgesloten, zowel in financieel als in operationeel opzicht. Zowel de kwartaalomzet als de winst waren hoger dan het kwartaalgemiddelde van het eerste halfjaar. Ook vanuit operationeel oogpunt hadden de twee grootste divisies - Dredging & Inland Infra en Offshore Energy - een goed kwartaal.

De strategie van Boskalis richt zich op drie activiteitenclusters die maatschappelijke waarde toevoegen en tegelijkertijd duurzame groei creëren. In het afgelopen kwartaal waren tal van indrukwekkende en impactvolle projecten in uitvoering waarvan een selectie is uitgelicht.

Aanleg van Innovatieve Infrastructuur

Als Boskalis faciliteren wij de wereldhandel, ondersteunen wij economische ontwikkeling en creëren wij infrastructuur en nieuw land voor de samenleving. Tot deze pijler behoren de volgende projecten.

In de Filippijnen is de aanleg van een enorm zandlichaam van bijna 1.700 hectare aan de rand van Manilla ten behoeve van het nieuwe Manila International Airport in volle gang. De baggerschepen, waaronder de grootste sleephopperzuigers binnen de vloot, hebben inmiddels meer dan een derde van het vereiste totale volume van 150 miljoen kubieke meter aangevoerd. Als onderdeel van het project wordt een 360 meter lange kademuur gebouwd met behulp van zes grote caissons die vanuit Spanje zijn vervoerd door ons zware-ladingschip BOKA Vanguard. Het project wordt uitgevoerd conform strikte internationale milieu- en sociale normen.

In Denemarken vordert de bouw van de Fehmarnbelttunnel, die Scandinavië met Centraal-Europa verbindt, gestaag. De werkhaven aan het Deense uiteinde van de tunnel is voltooid en er wordt nu gewerkt aan het baggeren van de 18 kilometer lange tunnelsleuf. Na voltooiing zal dit de langste afgezonken tunnel ter wereld zijn, waardoor de reistijd per trein tussen Hamburg en Kopenhagen van 4,5 uur tot 2,5 uur wordt teruggebracht, wat tevens resulteert in een forse reductie van de CO2-uitstoot.

In Finland heeft Boskalis van de Finse Project Management Associatie de Project of the Year Award 2022 ontvangen voor de verdieping van het Vuosaari-kanaal in de haven van Helsinki. Het project omvatte de verdieping van het bestaande toegangskanaal tot 13 meter en het hergebruik van een aanzienlijk deel van het gebaggerde materiaal voor de landwinning voor de nieuwe woon- en kantoorwijk Hernesaari in de Finse hoofdstad. Boskalis wordt geprezen om zijn proactieve communicatie met de lokale gemeenschap.

Vermeldenswaardig nieuw-verworven project betreft te ontwikkeling van de Europa Terminal voor de haven van Antwerpen in België om ervoor te zorgen dat de haven de grootste containerschepen kan blijven ontvangen en de capaciteit met een derde wordt vergroot.