Verkiezingen kunnen katalysator zijn voor Brazilië

In diverse opkomende markten zijn er dit jaar verkiezingen aanstaande. Volgens de analisten van Schroders zal dit leiden tot onzekerheid onder beleggers en zodoende de volatiliteit op de markten vergroten. Daarbij kunnen de verkiezingen voor onder meer India en Indonesië een katalysator zijn, maar zijn de analisten minder optimistisch voor Brazilië, Zuid-Afrika en Turkije. Voor Brazilië ziet Schroders echter hoop indien de oppositie met de overwinning aan de haal weet te gaan.

Schroders ziet Brazilië, India, Indonesië, Zuid-Afrika en Turkije als broze opkomende markten die de analisten de ‘Fragile Five’ noemen. In deze landen staan dit jaar verkiezingen op de agenda. Verkiezingen leiden meestal tot onzekerheid en dit is iets waar beleggers een aversie tegen hebben.

Ondanks dat er geen grote politieke verschuivingen lijken plaats te vinden hoopt Schroders dat de verkiezingen een katalysator zullen zijn voor de noodzakelijke veranderingen. Een uitvloeisel hiervan kan een groeispurt kunnen zijn, aldus de analisten, aangezien overheden net na de verkiezingen het gevoel hebben over het sterkste mandaat te beschikken om veranderingen door te voeren.

Brazilië

In Brazilië wijzen de meest recente polls op een overwinning van Dilma Rousseff in de eerste verkiezingsronde, zij heeft momenteel 47% van de stemmen. De verkiezingen zijn echter pas in oktober, terwijl de verkiezingsstrijd waarschijnlijk pas in juli (na de WK) zal losbarsten.

Schroders stelt dat voor de markt een overwinning van een van de vriendelijke oppositiekandidaten (Aecio Neves en Eduardo Campos) het beste zou zijn. Kijkende naar de huidige polls (19% en 11%) lijkt dit er echter vooralsnog niet in te zitten.

Degene die de verkiezingsstrijd wint zal het begrotingstekort van Brazilië moeten tackelen, maar ook de trage groei en hoge inflatie. Het verkrappen van het fiscale beleid zal positief zijn voor het begrotingstekort en de hoge inflatie, maar daarmee tegelijkertijd de groei nog verder vertragen.

Er zou volgens Schroders ook gekozen kunnen worden voor een nog losser fiscaal beleid, met een strak monetair beleid. Daarbij wordt er een limiet op de gereguleerde prijzen gesteld, maar ook het begrotingstekort verder opgepompt. Dit zou volgens de analisten een kleine impact op de inflatie hebben.

Het grootste euvel dat momenteel speelt is dat beleggers geen vertrouwen hebben in de huidige president Rousseff, vanwege haar populisme en prijsrestricties. Een overwinning van de oppositie zou volgens Schroders er aan kunnen bijdragen dat beleggers weer vertrouwen krijgen in de Braziliaanse overheid en Brazilië de investeringen toekent die het zo hard nodig heeft.