Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.

Chevron


9/10/2008: Chevron geeft aan dat de derde kwartaalcijfers boven de tweede kwartaalcijfers zullen uitstijgen. Het aandeel begon op die dag rond 74 dollar en eindigde rond de 64 dollar, terwijl het concern het bovenste aangaf. Het aandeel steeg de dag daarop met ongeveer 13%. De Dow Jones maakte ook positieve stap die dag. 31/10/2008: Dow Jones gaf aan dat Chevron waarschijnlijk in het vierde kwartaal voor 2 miljard aandelen wilt terugkopen. Het aandeel steeg daarna met ongeveer 5%. De Dow Jones pakte die dag ook weer wat van zijn waarde terug.

Conclusie: Chevron gaf aan dat hun derde kwartaalcijfers veel beter waren dan hun tweede kwartaalcijfers en toch werd het hard afgestraft. Dit kan alleen gebeuren als er in de sector of in de markt wat aan de hand is. In normale omstandigheden zou een aandeel stijgen met dit soort nieuws. Het wordt per aandeel duidelijker dat deze tijd met de kredietcrisis actuele positieve informatie weinig invloed heeft op de koers, maar als het nieuws negatief is dan klapt het aandeel in.

Dupont


14/10/2008: DuPont geeft aan dat het Coastal Training Technologies heeft overgenomen. Het aandeel stijgt tot 20 oktober, dezelfde trend laat de Dow Jones ook zien.
21/10/2008: DuPont verlaagt de EPS van 3,45-3,55 naar 3,25-3,30 dollar per aandeel. Het aandeel sloot de dagen erop telkens lager. De Dow Jones verloor ook waarde deze dagen alleen met mindere mate.

Conclusie: De Dow Jones daalde op de dag ook toen DuPont de EPS naar beneden stelde. DuPont daalde wel wat harder dan de index. Dit aandeel is ook hoog gecorreleerd aan de index in deze periode.

Exxon Mobil


11/09/2008: Exxon Mobil sluit zijn 567,000 barrel-per-day raffinaderij in Texas door Hurrican Ike. Het aandeel staat na het weekend bijna 5 dollar lager. De Dow Jones daalde op dat moment ook.
13/11/2008: Goedkeuring van de FDA voor Exxon Mobil Chemical’s Vistamaxx Specialty Elastomers and Resins. Het aandeel steeg die dat met ongeveer 8%. De Dow Jones sloot die dag ook met ruime positieve cijfers.

Conclusie: Kijkend naar de lijn van Exxon Mobil (blauw) is deze heel erg volatiel. Als de Dow Jones daalt, daalt Exxon Mobil harder, maar omgekeerd ook.