KBC zet nieuwe low sinds 1995

Het aandeel KBC blijft vooralsnog in de greep van speculaties. Vrijdag verloor het aandeel 20% van haar waarde en kwam zo op het laagste niveau sinds 1995. Het aandeel sloot de dag op 16 euro. Blijkbaar werd veel negatief nieuws tot op heden nog niet in de koers verdisconteerd. Veel nieuws werd er afgelopen week niet over KBC niet bekend. Wel kwam naar buiten dat de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s bezig is met een nieuw rapport over KBC . Moody’s stelt dat het haar waarderingen voor de CDO’s (verpakte leningen) opnieuw zal gaan herzien. KBC stelt dat het nog geen nieuws van Moody’s ontvangen heeft. In november 2008 herzag Moody’s ook al de CDO’s van KBC waardoor KBC 900 miljoen euro moest gaan afboeken.

Verder werd bekend dat KBC ’s exposure in Rusland via haar dochter Absolut ook onder druk staat. Vorige week verloor de Russische Roebel bijna 7% ten opzichte van de euro. Hierdoor dalen ook de inkomsten van Absolut in euro’s direct. Analisten hebben echter nog niet gereageerd op deze 2 ontwikkelingen. De consensus van de taxaties van de winst per aandeel van 2008 is de dissonant van KBC ’s laatste jaren. Voor 2008 ligt de taxatie op 98 cent per aandeel. Blijkbaar hebben analisten daarom al veel van het negatieve nieuws in de taxaties verwerkt.

Voor 2009 wordt een fors hogere winst per aandeel dan in 2008 verwacht. De consensus ligt op 4,41 euro. Op basis hiervan ligt de koers/winst-verhouding op 4,63. De fors lagere verwachte koers/winst-verhoudingen zijn geen unicum bij de financials. Door de lagere koersen dalen de koers/winst-verhoudingen direct. Bij neerwaartse aanpassingen van het resultaat per aandeel is men weer terug bij af.

Ook wordt uitgegaan van een hervatting van de dividendbetalingen. De consensus hiervan ligt op iets meer dan 2 euro. Op basis van de huidige beurskoers van 16 euro is het dividendrendement zo’n 12,50%.