Financials onder druk

Diverse financials zijn de afgelopen dagen flink afgestraft. Geruchten over nieuwe kapitaalinjecties doen zich veelvuldig voor en ook analisten zien het somber in. Diverse analisten hebben mede daarom alvast een voorschot genomen op wat wellicht gaat komen en hun schattingen voor ING neerwaarts bijgesteld. De consensus voor het aandeel blijft voorlopig onveranderd positief.

Verlaging verwachtingen
De analisten van ABN AMRO hebben het advies voor ING verlaagd naar houden. Volgens de analisten ligt bij ING nu de focus op extra afschrijvingen op beleggingen die zijn gerelateerd aan onroerend goed (zogenoemde Alt-A). ING gaf in november aan de afwaarderingen excessief te vinden; bij prijsdalingen van Amerikaanse woningen van 50% zouden de werkelijke verliezen minder zijn dan de afwaarderingen. De druk op andere beleggingscategorieën is de afgelopen maanden echter toegenomen. Bij bedrijfsobligaties zijn hogere risico's ingeprijsd, die een negatieve impact hebben op de prijsvorming en liquiditeit. Ook delen van de markt voor Europese staatsobligaties zijn verslechterd (zoals de downgrades van Griekenland en Spanje de afgelopen weken) en nemen de voorzieningen voor normale kredietverlening toe.

De analisten van ABN AMRO raden aan om tijdens zwakke marktdagen de positie in ING (en daarnaast ook Aegon ) niet te vergroten. De onzekerheden zijn simpelweg te groot aldus de analisten. Hoewel het goed wel mogelijk is dat ING en/of Aegon geen extra staatssteun nodig hebben, valt het gegeven de huidige marktomstandigheden niet uit te sluiten. De eventuele verwatering die dergelijke transacties tot gevolg zouden kunnen hebben voor aandeelhouders, rechtvaardigt op dit moment geen verdere uitbreiding van posities.

Heroverweging
Bij Theodoor Gillissen Bankiers heeft analist Paul Beijsens zijn koopadvies voor ING in heroverweging genomen. Dit naar aanleiding van toenemende onzekerheden die gepaard gaan met een neerwaarts risico. De analist verwacht dat ING na Deutsche Bank en Royal Bank of Scotland ook met tegenvallende resultaten naar buiten zal komen. Beijsens voorziet flinke afschrijvingen op aandelenbeleggingen, gestructureerde producten, private equity en vastgoed vanwege het slechte klimaat op de financiële markten. De analist verwacht voorlopig geen herstel van de aandelenkoersen. Ondanks al het voorgaande blijft voor Beijsens ING de favoriet in de sector vanwege de goede positionering, geografische spreiding en het brede productenaanbod.

Nieuwe kapitaalinjectie
Volgens analist Thomas Nagtegaal van Royal Bank of Scotland ( RBS ) blijft ING de meest waarschijnlijk Nederlandse kandidaat voor een nieuwe kapitaalinjectie. De analist baseert zich hierop vanwege de beperkte kapitaalbuffer en grote blootstelling aan risico’s. Volgens Nagtegaal stond de koers van het aandeel de afgelopen dagen onder druk vanwege speculatie in de markt dat ING op zoek zou zijn naar een nieuwe versterking van het kapitaal. Als dit werkelijk zo zou zijn zou het de analist verrassen omdat hij van mening is dat ING nog enige ruimte heeft om te manoeuvreren.

Voor het vierde kwartaal rekent Nagtegaal op een negatieve kasstroom van 1 miljard euro ná belastingen. Hierdoor zou er een kapitaalbuffer overblijven van 2 miljard euro. Wanneer er daadwerkelijk meer staatskapitaal gepompt zou worden in ING zal dit een negatief effect hebben voor aandeelhouders. Daarnaast houdt de analist er rekening mee dat ING onder minder gunstige voorwaarden de lening zou verkrijgen ten opzichte van de eerste kapitaalinjectie. Momenteel heeft RBS nog een koopadvies voor het aandeel uitstaan.

Voorlopig blijft de consensus voor het aandeel positief. Op dit moment staan er 19 koop-, 18 houd- en 5 verkoopadviezen uit.