Gemengde gevoelens over Philips

Philips heeft in de laatste 3 maanden van 2008 donkerrode cijfers moeten noteren. Hierdoor verdween de winst die was opgebouwd in de drie kwartalen daarvoor als sneeuw voor de zon. Dit maakte het elektronicaconcern maandagmorgen bekend. Het concern voorziet een moeilijk jaar en heeft mede daarom diverse maatregelen aangekondigd. Analisten hebben gemengde gevoelens over de berichten die Philips naar buiten heeft gebracht.

Rode cijfers
In het vierde kwartaal van 2008 heeft Philips een nettoverlies geleden van 1,5 miljard euro. Hierdoor is het resultaat over geheel 2008 ook negatief uitgevallen. Het verlies over 2008 kwam uit op 186 miljoen euro, waar in 2007 nog een winst werd geboekt van 4,16 miljard euro. Sinds 2002 had Philips geen nettojaarverlies meer geboekt.

Op operationeel niveau daalde het resultaat in Q4’08 met maar liefst 84%. De winst vóór rente, belastingen en EBITA daalde tot 141 miljoen euro, mede door 390 miljoen euro aan reorganisatielasten. De EBITA was in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 871 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld genomen op een operationeel resultaat van 181 miljoen euro.

Hiertegenover stond de omzet die boven verwachting was. De opbrengsten kwamen in het laatste kwartaal uit op 7,6 miljard euro, waar gerekend werd op 7,2 miljard euro. Zowel in de volwassen markten als in de opkomende markten daalde de omzet op vergelijkbare basis. Bij de divisie Lighting daalde de omzet in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis met 3% en zal in het huidige kwartaal naar verwachting verder dalen vanwege de toenemende zwakte in de bouwsector. De omzetdaling was geheel te wijten aan de divisie consumentenelektronica aangezien de overige divisies nog wel groeiden. Over geheel 2008 genomen daalde de omzet licht van 26,8 miljard euro tot 26,4 miljard euro.

Maximale flexibiliteit
Philips CEO Gerard Kleisterlee verwacht dat de economische crisis nog zal voortduren tot mogelijk 2010. De topman stelt dat de huidige crisis ongekend is, geen storm maar een orkaan, die tot ver in 2009, mogelijk tot in 2010 zal voortduren. Het concern zet zicht schrap voor een uitdagend 2009 en heeft mede daarom het aandeleninkoopprogramma in zijn geheel stilgelegd wat een waarde vertegenwoordigde van 5 miljard euro. Hiermee wil Philips zijn maximale financiële flexibiliteit behouden. Philips handhaaft wel zijn dividenduitkering. en wil over 2008 70 eurocent per aandeel uitkeren.

Desondanks verwacht Kleisterlee dat Philips de crisis kan doorstaan vanwege de sterke kapitaalpositie.

Banen verloren
Philips maakte ook bekend dat het dit jaar wereldwijd 6000 arbeidsplaatsen gaat schrappen. Het concern kon nog niet zeggen hoeveel banen het precies in Nederland zal gaan schrappen. Wat wel zeker is, is dat de divisies Consumer Lifestyle, Lightning en Healthcare zullen moeten inkrimpen. Volgens Philips passen de ingrepen in de lijn van herstructureringen die het vorig jaar is ingezet. Deze moeten op termijn een kostenbesparing opleveren van jaarlijks 400 miljoen euro.

Gemengde gevoelens
De resultaten van Philips waren in de lijn met de verwachtingen van analist Victor Bareño. De resultaten van de divisie Healthcare in het vierde kwartaal vond de analist verrassend goed maar hij verwacht dat deze lijn niet kan worden doorgetrokken in 2009. De divisie Consumer Lifestyle bleek zoals verwacht de zwakke schakel, maar de verliezen bij de divisie TV waren slechter dan verwacht door Bareño. De analist verlaagde afgelopen vrijdag al zijn koersdoel met 3 euro tot 15 euro. Het houdadvies blijft door de analist gehandhaafd.

De analisten van ABN AMRO vindt dat de pijn bij het elektronicaconcern met name ligt bij de onderdelen Consumer Lifestyle en Lightning. Daar nam de winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (ebitda) fors af. Wel kwam het resultaat bij Healthcare in onze ogen duidelijk beter dan verwacht uit, aldus de analisten. Daar nam de winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (ebitda) fors af. Wel kwam het resultaat bij Healthcare in onze ogen duidelijk beter dan verwacht uit. De analisten dat de koers van Philips de afgelopen tijd flink is afgestraft. Zij zien op korte termijn geen aanjagers voor het aandeel en blijven daarom bij hun houdadvies.

Voor de analisten van Société Générale waren de magere kwartaalresultaten niet verrassend aangezien het bedrijf in december reeds waarschuwde dat de omzet zou tegenvallen. De analisten zijn van mening dat Philips de economische teruggang onder controle lijkt te hebben door een snelle aanpassing van de voorraadniveaus. De analisten handhaven hun houdadvies met een koersdoel van 12 euro.

Analist Van den Oever was tevreden over de resultaten die Philips vanmorgen presenteerde. Bijna alle divisies hadden te lijden onder de kredietcrisis maar de totale impact lijkt de analist mee te vallen. Het blijven echter operationeel zware tijden zo stelt Van den Oever. Stimulansen voor het aandeel ziet hij dan ook amper. Het advies voor de lange termijn blijft derhalve aanhouden.

Bij effectenhuis Petercam zijn er gemengde gevoelens over de gepresenteerde resultaten. Analist Eric de Graaf stelt dat de EBITA lager maar de omzet juist hoger waar vooraf vanuit was gegaan. De Graaf vindt de prestaties van de divisie Healthcare duidelijk het sterkt, terwijl daar tegenover de resultaten van Lightning teleur stelden. De analist vindt het kasstroombeheer van Philips erg sterk. De analist vindt het feit dat de zichtbaarheid voor de toekomst beperkt is geen verrassing. Het koopadvies wordt door de analist gehandhaafd en het koersdoel bedraagt op dit moment 16 euro.

Voor het aandeel Philips staan momenteel 18 koop-, 16 houd- en 11 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus licht positief. Doordat Philips vandaag heeft bekendgemaakt het dividend te willen handhaven op 70 eurocent is deze onzekerheid, waar vorige week nog sprake van was, weggenomen. Voor 2009 verwachten analisten gemiddeld genomen een winst per aandeel van 93 eurocent. De koers/winstverhouding voor 2009 komt zodoende uit op 13,62.


Bron: Belegger.tv