AB Inbev outperformer

Het aandeel AB Inbev behoort de laatste maanden tot de sporadische outperformers van de Euronext Brussel. Het aandeel lijkt zich wat te herstellen van de gigantische koersdreunen die het aandeel in 2008 leed. Dit jaar heeft het aandeel relatief veel aan waarde gewonnen maar noteert desalniettemin nog maar op een fractie van de gemiddelde koers in 2008. Het typische patroon van hedge funds om long in de prooi Anheuscher Busch te gaan en short te gaan in de overnemer Inbev heeft een flink rendement opgeleverd. De financiële markten hebben sterk getwijfeld aan de solvabiliteit van AB Inbev na de overname van waardoor de koers fors onder druk kwam. Uiteraard had ook de internationale kredietcrisis een zware impact op de koers van AB Inbev.


Bron: Reuters

In de bovenstaande grafiek staan de relatieve performances van de Bel20 en het aandeel AB Inbev over de afgelopen 12 maanden. Te zien is dat beiden vrijwel gehalveerd zijn (zie de rechter-as). AB Inbev vanaf oktober 2008 de weg omhoog weer heeft gevonden. Vanaf begin dit jaar heeft het aandeel het wat beter gedaan dan de Belgische hoofdindex.

Eind januari dit jaar meldde AB Inbev om voor rond de 2 miljard aan obligaties te gaan uitgeven. Deze totale som bestaat uit 3 componenten; 2 in euro’s en 1 in Britse ponden. De nieuwe obligatie-uitgiftes komen twee weken na een gelijkwaardige operatie in Amerikaanse dollar. AB Inbev doet de emissies vooral om haar liquiditeit op de korte termijn te kunnen verbeteren. Het bedrijf heeft flink in de buidel moeten tasten door de overname van Anheuscher Busch en tracht dit nu te compenseren door extra obligaties uit te gaan geven.

Het bedrijf geeft voor 750 miljoen euro aan obligaties uit met vervaldag in 2013 ('2013 Notes') en een jaarlijkse coupon van 7,375 procent. Daarnaast emitteert het bedrijf voor 600 miljoen euro aan obligaties met vervaldag in 2017 ('2017 Notes') die 8,625 procent rente per jaar opleveren. Vervolgens geeft het bedrijf ook voor 550 miljoen pond aan obligaties uit met vervaldag in 2024 ('2024 Notes') en een rentevoet van 9,75 procent. De Notes worden aangeboden en verkocht aan niet-Amerikaanse personen buiten de VS. Twee weken geleden deed AB AB InBev al een gelijkaardige operatie in Amerikaanse dollar, bestemd voor institutionele investeerders in de VS en erbuiten. Dan ging het om drie tranches, goed voor een totaalbedrag van 5 miljard dollar.