Spyker Cars teruggezet

Vorige week maakte de Nederlandse sportwagenproducent Spyker bekend dat het in 2008 zijn productie heeft weten te verdubbelen. Voor komend jaar verwacht de producent opnieuw een aanzienlijke stijging van de productie ondanks de huidige economische omstandigheden. NYSE Euronext maakte bekend dat het Spyker weer terug zal zetten naar de lokale markt.

Verdubbeling productie
Spyker Cars NV heeft in 2008 zijn productie bijna verdubbeld ten opzichte van 2007. In totaal leverde de producent van luxe sportwagens 43 auto’s af, waar dit er in 2007 nog 22 waren. Voor het komende jaar voorziet de autoproducent, ondanks de huidige economische omstandigheden en de moeilijke tijden in de automobielindustrie, opnieuw een aanzienlijke stijging van de productie. Het concern wil dit bereiken door ondermeer de introductie van een nieuw model, de Spyker C8 Aileron, welke moet gaan zorgen voor een nieuwe impuls. De foto rechts is de concept car zoals deze werd gepresenteerd tijdens de autoshow in Geneve van 2007. De uiteindelijke versie zal zijn debuut maken op de Geneva Motor Show in Zwitserland, welke wordt gehouden van 3 tot en met 15 maart 2009 .

Op 27 maart zal Spyker de resultaten over geheel 2008 presenteren.

Teruggezet
NYSE Euronext maakte vorige week bekend dat het Spyker zal terug zetten. Per 1 maart zal Spyker niet langer een smallcap zijn maar gewoon een lokaal fonds op Euronext Amsterdam . Dit nadat het concern nog geen half jaar geleden (september 2008) was toegetreden tot de smallcap index ( AScX ). Dit omdat de handel in het aandeel door een bijna continuerende stroom van nieuws flink toenam. Het afgelopen half jaar is deze stroom echter weer sterk afgenomen waardoor Spyker het net niet haalt om zich te handhaven in de AScX .

De gevolgen van de terugzetting voor de koers van het aandeel kunnen negatief zijn. Beleggingsfondsen die indexen volgen zullen namelijk het aandeel massaal gaan dumpen. Spyker zelf laat zich voorlopig niet uit over de downgrade en of het de toekomst vreest. Het concern stelt dat het geen invloed heeft op de notering.