Delhaize weert Unilever

Dinsdagmorgen maakte de Belgische detailhandelaar Delhaize bekend dat het stopt met de aankoop van een deel van het assortiment van de Brits-Nederlandse consumptiegoederenproducent Unilever . De twee concerns liggen met elkaar in de clinch over prijsverhogingen. Analisten waarderen het aandeel Delhaize gemiddeld genomen op houden.

Prijsverhogingen
Delhaize stelt dat Unilever prijsverhogingen zou nastreven waardoor de producten voor de consument 20% tot 305% duurder zouden worden. Unilever heeft deze stelling ontkracht en beweert dat het zou gaan om een basisprijsverhoging van 2%-3%. Daarnaast zijn er volgens Unilever meer issues dan alleen de prijsverhoging. Zo zouden de bedrijven ook met elkaar in de clinch liggen over het aantal producten in de schappen en de ruimte voor promotie.

Omdat er op dit moment nog geen oplossing is gevonden voor het conflict, heeft Delhaize besloten voorlopig een groot aantal producten van Unilever niet langer te zullen inkopen. Het gaat hier om 300 Unilever -producten op een totaal assortiment van 408 producten die normaal in de rekken liggen. Delhaize zal haar klanten door middel van onder andere pamfletten wijzen op alternatieve producten. De detailhandelaar zal gelijkaardige huismerken promoten alsmede merkproducten van onder meer Unilever ’s concurrent Procter & Gamble .

Terwijl Delhaize nog loopt te bakkeleien met Unilever is daar bij de andere grote ketens van België geen sprake van. Het Frase Carrefour heeft al een akkoord gesloten met Unilever . Carrefour België stelt dat het in een gunstigere positie verkeert als Delhaize vanwege de steun van de Carrefour Group waardoor zij betere prijzen kan bedingen. Naar verluidt zal er dinsdagavond opnieuw overleg worden gepleegd tussen Unilever en Delhaize om alsnog tot een oplossing te komen.

Voor het aandeel Delhaize staan momenteel 5 koop-, 14 houd- en 6 verkoopadviezen uit. De consensus voor het aandeel is zodoende neutraal. Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld genomen een winst per aandeel van 4,60 euro. De koers/winstverhouding voor 2009 bedraagt zodoende 10,88.