Credit Suisse boekt recordverlies

Een zwak vierde kwartaal van 2008 heeft ervoor gezorgd dat de Zwitserse bank Credit Suisse zijn grootste verlies ooit heeft moeten rapporteren. Hierdoor leed het concern over geheeld 2008 een nettoverlies. Het verlies was groter dan waar analisten vooraf rekening mee hadden gehouden. De consensus voor het aandeel blijft neutraal.

Recordverlies
Over geheel 2008 leed de Zwitserse Bank Credit Suisse een nettoverlies van 8,2 miljard frank, wat neerkomt op 5,5 miljard euro. Dit is hiermee ook het grootste jaarverlies die de bank ooit heeft geleden.

De op één na grootste bank van Zwitserland zag dat het laatste kwartaal erg zwak was. Hierin leed het concern een verlies van 6 miljard frank (4 miljard euro). De cijfers zijn slechter dan verwacht. Analisten hadden vooraf geraamd dat het verlies zou uitkomen op 4 miljard frank in het vierde kwartaal en 6,3 miljard frank over geheel 2008.De verliezen werden hoofdzakelijk veroorzaakt door de onrust op de financiële markten en de kosten die verbonden zijn aan het banenverlies. In december maakte Credit Suisse bekend 5300 banen te schrappen om kosten te besparen. Daarnaast zal het management van de Zwitserse bank afzien van bonussen voor 2008.Dissonant
Voor het aandeel worden op dit moment 13 koop-, 17 houd- en 7 verkoopadviezen afgegeven. Hierdoor is de consensus voor het aandeel neutraal. De dissonant binnen de analisten is het effectenhuis Raymond James. Waar alle andere analisten hun advies en/of koersdoel neerwaarts bijstelden in de afgelopen periode, verhoogden de analisten op 29 januari hun koersdoel van 65,90 frank tot 73,30 frank en hebben hun koopadvies gehandhaafd. Hiermee staat dit koersdoel ver boven de rest van de recent afgegeven koersdoelen. Het gemiddelde van alle koersdoelen afgegeven in februari is 35,72 frank. Afgezet tegen de slotkoers van woensdag levert dit een verwacht rendement op van 14,5%.

Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld genomen een winst per aandeel van 3,88 frank. Hiermee bedraagt de koers/winstverhouding voor 2009 momenteel 8,04.