Analisten zien Zwitserse lawine

Deze week presenteerden de Zwitserse zakenbanken UBS en Credit Suisse hun jaarresultaten over 2008. Het bleek dat beide banken recordverliezen hadden geleden in het afgelopen jaar. In dit artikel zijn de twee financials met elkaar vergeleken en daarnaast met de SMI-index waar beide aandelen in staan genoteerd.

Recordverliezen
Zowel UBS als Credit Suisse presenteerde afgelopen week recordverliezen voor 2008. UBS leed een recordverlies van 19,7 miljard frank, wat neerkomt op ongeveer 13 miljard euro. Credit Suisse leed ook een recodverlies ter hoogte van 8,2 miljard frank, ongeveer 5,5 miljard euro. De verliezen werden bij beide banken vooral veroorzaakt door het vierde kwartaal wat ontzettend zwak was. UBS leed in dit kwartaal een verlies van 8,1 miljard frank, waar dit voor Credit Suisse 6 miljard frank was.

Banen op de tocht
Beide concerns maakte recentelijk al bekend banen te zullen schrappen om kosten te besparen. Bij UBS komen daar nu 2000 banen bij die verdwijnen bij de zakendivisie die volgens de zakenbank zorgde voor het recordverlies. Deze komen dus bovenop de circa 9000 banen die UBS al eerder had aangekondigd waarmee het totaal op ongeveer 11000 komt. Credit Suisse maakte afgelopen december al bekend 5300 banen te zullen schrappen. Daarnaast zal het management van de zakenbank afzien van bonussen voor 2008.

Als we kijken naar de ratings van beide bedrijven is UBS van de twee het favoriete aandeel. Voor UBS staan op dit moment 17 koop-, 18 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Analisten zien iets minder positief over Credit Suisse met 13 koop-, 17 houd- en 7 verkoopadviezen.

Underperformers
De onderstaande grafiek toont de rendementen van UBS (blauw), Credit Suisse (rood) en als benchmark is de Zwitserse SMI-index (groen) genomen. De periode betreft van februari 2008 tot heden.Uit de grafiek blijkt dat beide financials tegenover de SMI underperformers zijn. De SMI noteert op dit moment een negatief rendement van 31%, waar Credit Suisse met 42% en UBS met 59% daar duidelijk onder zitten. UBS is over de het gehele jaar een underperformer tegenover de index. Credit Suisse heeft enkele toppen laten noteren waardoor het de index op momenten outperformde, maar over de gehele linie was ook Credit Suisse over de afgelopen periode een duidelijke underperformer. Uit de grafiek blijkt tot slot dat Credit Suisse het wat betreft rendement beter doet dan UBS . Over het hele jaar lag het rendement van UBS onder dat van Credit Suisse .