AB-Inbev toont geen verrassingen

De Amerikaans-Belgische bierbrouwer Anheuser-Busch Inbev presenteerde donderdag zijn resultaten over 2008 waaruit bleek dat het concern zijn winst in het vierde kwartaal met 40% zag afnemen. Het concern wil het komende jaar vooral door synergie voordeel behalen. Analisten zagen geen verrassingen in de cijfers en blijven zodoende overwegend positief over het aandeel.

Forse winstdaling
De aangepaste winst, inclusief de resultaten van Anheuser-Busch in de laatste zes weken van het jaar, daalde in het afgelopen kwartaal tot 351 miljoen euro van 581 miljoen euro. De winst kwam daarmee lager uit dan de 502 miljoen euro die analisten hadden voorzien. De nettowinst daalde met 94,5% tot 49 miljoen euro van 900 miljoen euro in 2008. Per aandeel daalde winst van 92 eurocent tot 5 eurocent.

In het vierde kwartaal zag AB-Inbev de totale volumes met 1,8% afnemen en de volumes van eigen bier 2%, waarbij de belangrijkste merken daalden met 0,1%. Het volume frisdranken steeg met 1,6%. In 2008 wist de bierbrouwer in 7 van de 10 belangrijkste markten marktaandeel te winnen. Zo werd het marktaandeel uitgebreid in de Verenigde Staten, Argentinie, Duitsland, Belgie, Zuid-Korea, Canada en het Verenigd Koninkrijk.



De bierbrouwer stelt dat de integratie sneller verloopt dan voorzien. Verwacht wordt dat de synergieën uit de combinatie met Anheuser-Busch nu 2,25 miljard dollar zullen bereiken, waarvan reeds 250 miljoen dollar gerealiseerd is in 2008 en 1 miljard dollar verwacht wordt in 2009. Sinds de transactie werd afgesloten is er ongeveer 19 miljar4d dollar opgehaald; 9,8 miljard dollar om het overbruggingskrediet af te betalen en 9 miljard dollar om kortetermijnfaciliteiten te herfinancieren en terug te betalen. Voor 2009 verwacht de bierbrouwer ten minste 1 miljard dollar minder investeringsuitgaven te doen dan pro forma in heel 2008 en een daling van het werkkapitaal in de Verenigde Staten met ten minste 500 miljoen dollar.

Geen echte verrassingen
Voor analist Wim Hoste van KBC Securities waren er geen verrassingen waar te nemen in de resultaten. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen van de analist, waarbij hij wijst op de significante sprong van de EBITDA in Noord-Amerika. Het grootste nieuws was volgens de analist dat AB Inbev de synergiedoelstelling heeft opgetrokken. Hoste handhaaft zijn koopadvies maar heeft het koersdoel voor het aandeel opwaarts bijgesteld van 23 euro tot 25 euro.

De analisten van ABN AMRO vonden de verhoogde synergiedoelstellingen zonder twijfel het hoogtepunt van de cijfers. Tegenvallend was echter de volumetrend die zwakker uitkwam dan verwacht, aldus de analisten. De analisten hanteerden een verkoopadvies voor het aandeel maar hebben deze op het moment van schrijven onder herziening.

Analist Koen Van de Steene van Ageas Bank vond de resultaten niet verrassend. De doestelling omtrent het besparen van kosten is door AB Inbev vervroegd opgetrokken wat voor de analist als een verrassing kwam. Van de Steene is van mening dat dit goed nieuws is voor de toekomstige winstontwikkeling en de schuldafbouw. Volgens de analist is het nu vooral nog uitkijken naar de verkoop van enkele divisies om die schulden verder te verminderen. De analist heeft momenteel geen advies voor het aandeel uitstaan omdat Ageas Bank betrokken was bij kapitaaloperaties.

De enige verlaging die waarneembaar was de afgelopen dagen was die van de analisten van Goldman Sachs . Zij verlaagden al voordat AB Inbev met zijn cijfers naar buiten kwam hun advies van hold naar sell. Daarnaast is het aandeel door de analisten op de pan-Europe conviction sell list gezet.

Voor het aandeel staan op het moment van schrijven 17 koop-, 6 houd- en 6 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 24,69 euro, wat een verwachte outperformance oplevert van 21,67%. Voor 2009 gaan de analisten gemiddeld genomen uit van een winst per aandeel voor 2009 van 1,53 euro, wat een koers/winstverhouding oplevert van 13,23.