Consensus Roularta blijft licht negatief

Roularta kwam maandagmorgen met haar cijfers naar buiten over 2008. Het concern stelt zelf dat het in deze moeilijke tijden van crisis stabiel is gebleven, maar het concern boekte het afgelopen jaar wel een aanzienlijke winstdaling ondanks dat de omzet licht steeg. Analisten blijven mede daarom vooralsnog behoudend over het aandeel.

Jaarresultaten
In 2008 steeg de omzet met 1,9% met 1,9% tot 781,6 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 13,8 miljoen euro, wat een daling betekende van 13,7% ten opzichte van 2007. De winst per aandeel daalde zodoende van 1,49 euro tot 1,28 euro. Vanwege hogere kosten bij de Franse titels en door waardeverminderingen behaalde Roularta in de tweede jaarhelft nagenoeg geen winst. De EBITDA daalde met 15,9% tot 67,1 miljoen euro. Hierdoor nam de EBITDA -marge af van 10,4% tot 8,6%. De bedrijfswinst kwam uit op 32,7 miljoen euro, een daling van 34%.

In de tweede helft van het afgelopen jaar begon Roularta problemen te ondervinden. De totale omzet nam met 1,2% af tot 371,8 miljoen euro. De divisie Printed Media steeg met 0,2%, daarentegen daalde de omzet bij de divisie Audiovisuele Media met 5,8%. De EBITDA daalde met 25,8% tot 25,1 miljoen euro en de EBIT daalde van 15,8 miljoen euro naar 4 miljoen euro. De daling van de EBITDA is volgens Roularta volledig toe te schrijven aan de omzetdaling en de hogere kosten bij de Franse titels, voornamelijk in het derde kwartaal. De EBIT werd negatief beïnvloed door bijzondere waardeverminderingen op titels en goodwill voor een bedrag van 2,3 miljoen euro.

Er zal over 2008 geen dividend worden uitbetaald. Vorig jaar keerde Roularta nog wel dividend uit over 2007.

Roularta initieerde in 2008 reeds diverse maatregelen om de kosten te drukken. Dit gebeurt om de dalende reclame-inkomsten als gevolg van de economische crisis het hoofd te kunnen bieden. Roularta stelt dat het moeilijk is in te schatten hoe groot deze daling zal zijn in de komende 12 maanden. Het zal dan ook in het komende jaar naar verwachting geen grote investeringen plegen.

Licht negatief
Voor analist Nathalie Sierens waren de resultaten bij de Audiovisuele divisie goed met een stijging van de EBIT van 1% tot 16,4 miljoen euro, waar de analist uitging van 14,6 miljoen euro. Daarentegen kwam de EBIT van Printed Media, welke daalde met 51% tot 16,3 miljoen euro, onder de verwachting van 21,4 miljoen euro van de analist uit. Vooralsnog blijft Sierens bij haar houdadvies met een koersdoel van 10 euro.

Voor het aandeel staan op dit moment 3 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Geen van de analisten heeft een koopadvies voor het aandeel afgegeven. Hierdoor is de consensus voor het aandeel licht negatief. Voor 2009 verwachten de analisten een winst per aandeel van 1,91 euro, wat een koers/winstverhouding oplevert van 4,83.