Meerderheid Belgen kiest zelf nieuwe energieleverancier

Jaarlijks veranderen ongeveer een miljoen Belgen van energieleverancier. Toch blijft het aandeel van de vroegere monopoliehouder Electrabel vrij stabiel rond de 50%. Het is niet helemaal duidelijk of dit aantal wordt gevormd door klanten die jarenlang klant zijn en blijven of ook wordt aangevuld door nieuwe klanten en overstappers.

Energiebeleggen

Electrabel, met ruime voorsprong de grootste

De ruime voorsprong van deze leverancier, opererend onder de merknaam Engie maar met een duidelijke koppeling naar het moederbedrijf, kan worden verklaard door twee elementen. Enerzijds kan je als consument niet kiezen voor een netwerkbeheerder, enkel voor een energieleverancier. Aangezien de netwerkbeheerder, alleszins voor Vlaanderen, nu eenmaal Electrabel is, lijkt het blijkbaar voor velen logisch deze ook te kiezen voor de energielevering. Anderzijds mag je de vertrouwdheid van veelal oudere consumenten met de naam die jarenlang synoniem stond voor energie ook niet onderschatten. Als derde maar zeker niet minst belangrijkste element blijkt deze leverancier bij een aantal vergelijkingen ook gewoon de goedkoopste.

Hoe kiezen Belgen hun energieleverancier?

Een aantal Belgen kiest niet en blijft bij zijn/haar oude, vertrouwde leverancier, al is de keuze om niet te veranderen natuurlijk ook een keuze. Anderen maken gebruik van een energievergelijker of doen mee aan een groepsaankoop.

Groepsaankoop niet altijd goedkoper

Ongeveer een kwart van de overstappers maakt zijn keuze op basis van door een groepsaankoop verkregen voorstellen. Groepsaankopen worden georganiseerd door zowat alle bestuurlijke niveaus, door burgercollectieven en soms zelfs door commerciële spelers. De macht van het getal speelt hier uiteraard mee om een goedkopere prijs te bedingen. Toch garandeert een groepsaankoop je niet altijd de laagste prijs. Bij een dergelijke procedure gaat men immers altijd uit van een gemiddelde gebruiker, wat maakt dat je indien je een enigszins afwijkend verbruiksprofiel hebt, dikwijls slechter af bent dan wanneer je individueel zou vergelijken.

Recent kondigde de Vlaamse Regulator voor Elektriciteits- en Gasmarkt ook aan hier een onderzoek over te willen voeren. In hun optiek worden te dikwijls een aanbod gevraagd aan een te klein aantal leveranciers, zodat de goedkoopste van dat groepje ook niet per definitie de goedkoopste van alle bestaande leveranciers is.

Energievergelijkers waar je als particulier terecht kunt voor een prijsidee zijn er in overvloed. Zo heb je naast de federale energievergelijker CREG en de Vlaamse versie VREG, de ook de eigen sites van bijvoorbeeld TestAankoop.

Hoe een energieleverancier kiezen?

De keuze van of overstap naar een nieuwe energieleverancier is meestal niet superdringend. Om zo goed als mogelijk de voor jou beste prijs te vinden kun je dan ook best meedoen aan een groepsaankoop. Inschrijven betekent hier immers enkel dat je een aanbod wilt ontvangen, maar verplicht je tot niets. Eenmaal een aanbod binnen kun je ook zelf vergelijken, waarbij je dan uiteindelijk het laagste voorstel van de energievergelijker naast je voorstel via de groepsaankoop legt.